İspanyol araştırmacılar, şizofreni olduğu bilinen kişilerin parmak izlerinde, hastalığı olmayan insanlarda olmayan anormallikleri bulmak için çalıştı.

Barselona'daki FIDMAG Germanes Hospitalàries Araştırma Vakfı tarafından yapılan çalışmada, "Sonuçlarımız, parmak izlerinin duygusal olmayan psikozun teşhisi için değerli kaynaklar olduğunu gösteriyor" diye kaydedildi.

YÜZLERCE KİŞİNİN PARMAK İZİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, görüntüleri analiz etmek için kullanılan bir tür bilgi işlem sistemi olan sinir ağları kullanılarak geliştirilen algoritmalara dayanarak, psikozu olan 612 hasta ve 844 sağlıklı kişiden alınan parmak izi örneklerini inceledi.

Sağ başparmak, yüzde 68 doğruluk oranıyla en güçlü fikir veren parmak oldu. Ekip, "Yüzde 70'lik doğruluk, hatasız bir teşhis için yeterli kesinlik sağlamasa da, özellikle genetik ve beyin görüntüleme gibi şizofrenide bir miktar öngörü gücü göstermiş olan diğer bilgi kaynaklarıyla birleştirildiğinde, parmak izi görüntüleri değerli olabilir” diye kaydetti.

Şizofreni ciddi bir ruhsal bozukluktur. Semptomları arasında halüsinasyonlar, sanrılar ve günlük işlevleri bozan düzensiz düşünce ve davranışlar yer alır.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER