Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin petrol fiyatlarının yükselmesine neden olduğu 2022'de 39,5 milyar dolarlık rekor kar açıklayan Saudi Aramco, 2023 yılının ilk çeyreğinde 31,9 milyar dolarlık kar yaptı. Şirketin CEO’su Amin H. Nasser yaptığı açıklamada, "Kapasite genişletmemizle ilerliyoruz ve uzun vadeli görünümümüz değişmedi" ifadelerini kullandı. 

PETROL DEVLERİNİ KATLADI

Saudi Aramco, beş büyük petrol devi (BP ve Shell, ExxonMobil, Chevron ve TotalEnergies) tarafından bildirilen 40,5 milyar dolarlık toplam ilk çeyrek karının dörtte üçünden fazlasına ulaştı. 

Nasser, "Sonuçlar, güçlü nakit akışları yaratıp bilançoyu daha da güçlendirirken, Aramco'nun devam eden yüksek güvenilirliğini, maliyet odaklılığını ve piyasa koşullarına tepki verme yeteneğimizi yansıtıyor" dedi.

BÜTÇE FAZLASI VERİYOR

Suudi Arabistan ekonomisinin mücevheri olarak görülen Aramco, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın Vizyon 2030 olarak bilinen iddialı ekonomik ve sosyal reform programının ana gelir kaynağı olarak görülüyor. 

Firma, geçen yıl toplam 161,1 milyar dolarlık rekor kar bildirdi ve bu, krallığın yaklaşık on yıl içinde ilk kez yıllık bütçe fazlasını vermesine olanak sağladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER