Antalya'nın Kemer ilçesinde yer alan ve birinci derece arkeolojik sit alan olan Phaselis Antik Kenti'ne bitişik haselis Antik Kenti'nin yanında yer alan Bostanlık Koyu ile kuzeydoğusundaki Cennet Koyu'nda halk plajı ve günübirlik tesisler kurulmasına halk tepki gösterdi.

Özel şirkete ihale edilen projede toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya ve otoparklardan oluşan yapıların inşası planlanıyor.

'PHASELİS'E DOKUNMA HAREKETİ'

Kamp yapmanın ve ateş yakmanın yasak olduğu ormana dozerlerle tahribat yapıldığını söyleyen çevreciler 'Phaselis'e Dokunma Hareketi'isimli bir kampanya başlattı. 1139 metreküp beton kullanılacak projenin bir an önce durdurulmasını isteyen çevreciler, change.org sitesinden de imza kampanyası başlattı.

'ZARAR VERME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Antalya Phaselis Antik Kenti'nin bulunduğu alan, 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Phaselis Antik Kenti'nin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için söz konusu alanın kuzeyindeki Alacasu (Cennet) Koyu ile güneyindeki Bostanlık Koyu'nun 'PHASELİS ÖREN YERİ VE BÜTÜNLEYİCİ KIYI ALANI ÇEVRE DÜZENLEMESİ' ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek projeler hazırlanmış ve bu projeler Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13.10.2022 tarih ve 14634 sayılı ve 15.11.2022 tarih ve 14780 sayılı kararlarıyla uygun bulunmuştur. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararları ile uygun bulunan projelerin uygulanması işi Bakanlığımızca ihaleye çıkılmış, SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlenmiş, 14.02.2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin yapımına başlanmıştır. Söz konusu çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda Bakanlığımız ile Müze ve Kazı Başkanlığı'nın denetiminde devam etmektedir. Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir şekilde zarar verme söz konusu değildir" ifadeleri yer aldı.