Uzmanlar, bu yöndeki haber akışına bağlı olarak piyasada hareketliliğin artabileceği görüşünde. Dolar, seçim sonrası ilk işlemlere 20 liranın üzerinde başlarken, euro şu dakikalarda 21,50 lira sınırında. Gram altın ise, 1250 liradan alıcı buluyor.

SEÇİMİN KAZANANI ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs'ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, 28 Mayıs'ta cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gitti. 28 Mayıs’ta tekrarlanan seçimi, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı.

SEÇİMİN ARDINDAN PİYASALARDAKİ SON DURUMUM

Seçim sonuçlarının ardından, dolar/lira Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde uluslararası piyasalarda ilk işlemlere 20 lira seviyesinin üzerinde başladı. Dolar, en yüksek 20,1630 lirayı, en düşük 19,9310 lirayı görürken; saat 07.02'de yüzde 0,20 oranında artışla 20,0024 lirada işlem görüyor. Kur, cuma günü 19,96 lira seviyelerinden kapanmıştı. euro/lira ise, ilk tepki olarak 21,4168 lirayı görürken; şu dakikalarda yüzde 0,85 kazançla 21,50 lira üzerinde işlem görüyor. Altının gram fiyatı ilk işlemlere 1250 TL'den başlarken, şu sıralarda yüzde 0,12 artışla 1250 liradan alıcı buluyor.

Ekonomim.com'da yer alan habere göre, analistler, dolarda yükseliş potansiyelinin devam ettiğini ve alınacak aksiyonların kurun seyrinde belirleyici olacağını kaydetti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalarda gözler, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara çevrildi. Uzmanlar, bu yöndeki haber akışına bağlı olarak piyasada hareketliliğin artabileceği görüşünde. 

'SEÇİMİN YARATTIĞI OLUMLU HAVA UZUN SÜRMEZ'

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, "Her şeyden önce ortada kesin bir sonuç var. Belirsizliği sevmeyen piyasa için bu netlik olumlu olarak algılanacaktır. Pazartesi günü Borsa İstanbul’da yukarı yönlü bir açılış ve bunun ardından gelen pozisyon değişimleri söz konusu olabilir. Birinci tur seçimi sonrasında piyasa mevcut iktidarın devam edeceğine yönelik beklenti içine girdi ve ağırlıklı olarak bunu fiyatladı. Bu nedenle bu sonuç piyasa için sürpriz değil. Birkaç gün olumlu bir hava olsa da piyasa eninde sonunda ekonomi politikalarına odaklanacaktır. Dolayısıyla seçim sonucunun yarattığı olumlu hava uzun soluklu olamayabilir" dedi.

Yalçınkaya açıklamalarına şöyle devam etti:

"Piyasa faiz politikasının nasıl işleyeceğini, KKM’nin geleceğini, kur seviyesindeki istikrarın nasıl sağlanacağını, bozulan faiz dinamiklerinin nasıl işleyeceğini ve güven ortamının tekrar tesis edilip edilmeyeceğini görmek isteyecektir. Yabancının coşkuyla satın alacağı yeni bir hikaye henüz yok. Dolayısıyla bir süre yerli yatırımcı ile hareket etmeye devam edeceğiz. 20 lira sınırında hareket eden dolar/liranın önümüzdeki günlerde yükselen eğilimde hareketine devam etmesini beklemekteyim. Kurda ani zıplamalar yerine daha hızlı ancak yine kontrollü yükselişlerin olabileceğini düşünmekteyim."

GEÇEN HAFTA HAREKETLİ GEÇTİ

Dolar/lira, 22 Mayıs Pazartesi günü tarihinde ilk kez 20 liranın üzerini gördü. Kur cuma günü son işlemlerde ise, 19,9662 lirada bulundu. Euro/lira ise rekor seviyesini, yine pazartesi günü 22,2751 liraya taşıdı. Euro haftayı 21,3770 liradan tamamladı.

Ons altın ve dolar/liranın değerine göre hesaplanan gram altın, ons altının 2 ayın en düşük seviyesini görmesiyle baskılansa da, dolar/liranın değer kazancından destek buldu ve haftayı 1249 liradan kapattı.

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), 23 Mayıs Salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini görürken, cuma günü 667 baz puana kadar geri çekildi.