Basın toplantısında konuşan Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk, Polonya'nın Berlin'den savaş tazminatı talep etmesinin "uluslararası hale getirilmesinden" bir sonraki adımın ABD Kongresi'ne başvurmak olduğunu belirtti.

Mularczyk, "ABD bugün küresel düzeni belirleyen bir ülke, uluslararası düzene, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve uluslararası adalete saygı söz konusu olduğunda kilit bir ülke olduğuna inanıyoruz" dedi.

‘GEREKLİ TAZMİNATI ALMADIK’

ABD Kongre Komitesi’nin yanı sıra birkaç senatör ve kongre üyesinin "Polonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nın etkileri için tazminat talep etmesi konusunda" Varşova'ya yardımcı olacağını umduğunu da sözlerine ekleyerek “Almanya'nın bugüne kadar Polonya'ya savaş kayıplarını tazmin etmediğini vurgulamak istiyorum. Ayrıca Polonya vatandaşları, Alman devletinden gerekli tazminatı almadı” dedi.

ULUSLARARASI KAMPANYA BAŞLATILDI

Varşova, ekim ayı başlarında tazminatlarla ilgili olarak Berlin'e resmi olarak dile getirdi. Almanya, savaş tazminatı konusunun 1953 ve 1990'da imzalanan anlaşmalarla uzun zaman önce çözüldüğünü ve konunun "kapalı" olduğunu öne sürerek iddiaları yalanladı.

Ancak Polonya, ödenmemiş tazminat sorununun “ahlaki, siyasi ve yasal olarak” açık kaldığı konusunda ısrar etti ve konuyu NATO, AB ve Avrupa Konseyi'ne üye 50 ülkenin yanı sıraBM, Avrupa Konseyi ve UNESCO gibi büyük küresel kuruluşlara götüren kapsamlı bir uluslararası kampanya başlattı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER