2024'te uygulamaya konulması beklenen karar tüm otomobil sahiplerini ilgilendiriyor. Ocak 2024 tarihi itibariyle tüm araçlarda yasaklanması bekleniyor.

Araçlarda üst sınıf görünümü sağlamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden olan krom kaplama, bundan sonra tüm araçlarda yasaklanacak. Krom kaplamanın yerine yeni bir malzeme arayışı başlayacak.

Zam yağmuru sürüyor! rakının ardından 2 şarap grubuna da zam geldi Zam yağmuru sürüyor! rakının ardından 2 şarap grubuna da zam geldi

Avrupa Birliği otomobil üretiminde krom kaplama kullanımını yasaklama kararı aldı. Krom kaplamaların yasaklanmasını öngören yasa 2024 yılında yürürlüğe girebilir.

KROM KULLANIMI NEDEN YASAKLANIYOR?

Yasağın sağlık sorunları nedeniyle alındığı öğrenildi. Krom kaplama işlemi sırasında havaya salınan emisyonların akciğer kanserinin gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Raporda bu emisyonların dizelden 500 kat daha zehirli olduğu yönünde.

Söz konusu zararlı emisyonları azaltmak için kimyasal duman bastırıcılar kullanılabilir. Ancak bu kimyasal maddeler de perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) adı verilen başka yüksek derecede toksik maddeler içeriyor. Yani bunların da sağlık üzerinde son derece olumsuz etkileri mevcut.

SADECE ARAÇLARDA KULLANILMIYOR

Krom kaplama sadece otomobillerde değil mutfak, aydınlatma, banyo gibi birçok günlük hayatımızda kullandığımız eşyada kullanılıyor.

Renault'nun baş tasarımcısı Gilles Vidal'e göre, çevre dostu malzemeler kroma alternatif olabilir. Deneyimli tasarımcı Fransız markanın otomobillerinde arduvaz ve mantar kaplamaların yanı sıra %60 oranında geri dönüştürülmüş alkantara kullandığını vurguladı.