Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi, neredeyse terk edilmiş kasabadaki durumun zor olduğunu söyledi, ancak kuvvetlerinin Rusların şehri ele geçirmeye yönelik tüm girişimlerini püskürttüğünü de ekledi. 

‘DURUM ÇOK ZOR’

İngiliz istihbaratının hafta sonu yaptığı bir güncellemede, Ukrayna kuvvetleri Bahmut'un batısını kontrol ederken, Rusya'nın Wagner paralı asker grubu, kasabanın içinden akan Bahmutka Nehri'nin cephe hattını belirlediği doğu kısmının çoğunu kontrol ediyor.

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, durumun "zor, çok zor" olduğunu söyleyerek "Şehrin merkezine ne kadar yakınsak, savaş o kadar zor. Ukraynalılar sonsuz rezervler atıyorlar ama ilerliyoruz ve ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

ZAİYAT ARTIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, pazar günü geç saatlerde, kuvvetlerinin Bahmut'un kontrolü için savaşırken son birkaç gün içinde bin 100'den fazla Rus askerini öldürdüğünü söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, güçlerinin Donetsk bölgesinde son 24 saat içinde 220'den fazla Ukraynalı askerini öldürdüğünü söyledi.

Reuters’ın haberine göre, Bahmut'un stratejik değeri tartışmalı olsa da, Rusya şehri ele geçirmeyi, savaşın ikinci yılında olan Ukrayna'nın tüm Donbas sanayi bölgesini alma amacına yönelik bir adım olarak görüyor.

UKRAYNA’NIN KARŞI SALDIRISI

Ukraynalı yetkililer, beklenen bahar saldırısı öncesinde Rusya'nın en iyi birliklerine karşı güçlerini geri çekmeyi planladığına dair ilk işaretlerin ardından kasabada kalarak savaşmaya karar verdi.

Analistler, hava düzeldikçe ve Leopard ve Challenger tanklarıyla beraber daha fazla askeri yardım geldikçe, Ukrayna'nın bir karşı saldırısının ciddi bir şekilde nisan veya mayıs aylarında başlamasını bekliyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER