14. yüzyılın ortalarındaki salgın, insanlık tarihindeki en önemli olaylarından biridir. Ancak yıllarca süren araştırmalara rağmen bilim insanları, hıyarcıklı vebanın nerede başladığını tam olarak belirleyememişlerdi.

Şimdi analizler, salgının 1330'larda Kırgızistan’da olduğunu gösteriyor. İskoçya'daki Stirling Üniversitesi ile Almanya'daki Max Planck Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Kırgızistan'daki Issyk Kul Gölü yakınlarındaki mezarlıklardaki iskeletlerin dişlerinden antik DNA örneklerini analiz etti.

DİŞTEN ÇIKAN SIR

Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Maria Spyrou, ekibin 7 iskeletten DNA dizilimi yaptığını söyledi. İskeletlerin dişlerini inceleyen araştırmacılar ilginç sonuçlara ulaştı. Araştırma ekibi, bunlardan üçünde veba bakterisi Yersinia pestis'i bulmayı başardı.

Stirling Üniversitesi'nden tarihçi Dr. Philip Slavin, "Çalışmamız tarihin en büyük ve en büyüleyici sorularından birini sona erdiriyor ve kötü şöhretli insan katilinin ne zaman ve nerede başladığını belirliyor" dedi.

Araştırmacıların çalışması Nature dergisinde "On dördüncü yüzyıl Orta Avrasya'sında Kara Veba’nın Kaynağı" başlığıyla yayınlandı. (BBC)