Avrupa İlaç Ajansı (EMA), yan etkilerin genç erkeklerde daha yaygın olduğunu söyledi.İlaç güvenliği kurumu, Covid-19 aşılarının faydalarının herhangi bir riskten çok daha ağır basmaya devam ettiğini söyledi.

‘DOKTORA GÖRÜNÜN’ TAVSİYESİ

Ancak doktorlara ve hastalara kalp iltihabı semptomlarının farkında olmaları tavsiye edildi.Bunlara göğüs ağrısı, nefes darlığı hissi ve çarpıntı dahildir. Bu semptomları olan herkes bir doktora görünmelidir.

Aşılarla bağlantılı iki durum vardı - miyokardit olarak bilinen kalp kasının iltihabı ve kalbin oturduğu sıvı dolu kesenin iltihabı, perikardit olarak bilinir.

Bulunan vakaların rakamsal analizi:

Pfizer-BioNTech: Verilen 177 milyon dozdan 145 miyokardit vakası ve 138 perikardit vakası

Moderna: Verilen 20 milyon dozdan 19 miyokardit vakası ve 19 perikardit vakası

Aşılamanın ardından 5 kişi öldü. İncelemede, hepsinin ya yaşlı olduğunu ya da başka sağlık sorunları olduğu belirtildi.

KISA SÜREDE İYİLEŞİYOR

Raporda, "Genç erkeklerde daha sık ve ikinci aşı dozundan kısa bir süre sonra ortaya çıkan tutarlı bir vaka modeli.Bu raporlar son derece nadirdir ve olaylar genellikle hafiftir ve bireyler genellikle standart tedavi ve dinlenme ile kısa sürede iyileşir" şeklinde belirtildi.

Çoğu vakanın aşılamadan sonraki 14 gün içinde olduğu düşünülmektedir.

MRNA AŞILARININ ETKİSİ

Kalp iltihabı ile bağlantı, yalnızca mRNA teknolojisine dayanan aşılarda bulundu.Genetiği değiştirilmiş bir virüs kullanan Oxford-AstraZeneca veya Janssen gibi aşılar için bir bağlantı bulunamadı.

Bununla birlikte, EMA, kapiler sızıntı sendromu öyküsü olan herkese Janssen aşısının verilmemesi gerektiğini tavsiye etti. Bu, vücuttaki kan damarlarından sıvı sızdığı nadir fakat ciddi bir sendromdur.

(BBC)