Araştırmanın yazarı olan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Dr. Remi Daviet, "Günde bir ilave içki, o günkü önceki içeceklerden daha fazla etkiye sahip olabilir. Bu, son bardağı içmemenin beyin yaşlanması açısından büyük bir etkisi olabileceği anlamına geliyor” dedi. 

Çalışma, bir kişinin ne kadar çok içtiğini, beyninin o kadar küçüldüğünü ve beynin beyaz maddesinde daha az bağlantı olduğunu buldu. Araştırmaya göre, mütevazı düzeyde içmek bile risk taşıyor. Alkol tüketimi ile genel beyin hacmindeki azalma arasındaki bağlantı, alkol tüketimi düzeyi arttıkça güçlendi.

TÜKETİM ARTTIKÇA ‘GÜÇLENİYOR’

Çalışma, alkol tüketimi ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıları gösteren önceki çalışmaları takip ediyor. Bu çalışma, Birleşik Krallık Biobank'taki 36 binden fazla yetişkinden alınan bir MRI taraması veri kümesini kullandı ve katılımcı sayısının fazlalığı, içme ve beyin sağlığı arasındaki ilişkinin çok daha ayrıntılı olarak incelenmesine izin verdi. Araştırma, günde bir bardak içkiyle ve beyin hacmi arasında negatif bir ilişki olduğunu gösterdi ve bağlantı, alkol tüketimi seviyesi arttıkça güçlendi. (Guardian)