Anlaşmazlık, Joe Biden'in göreve gelmesinden bu yana iki ekonomik güç arasındaki ilk büyük çatışma ve Dünya Ticaret Örgütü'ndeki (WTO) tartışmaları ve büyük sanayileşmiş demokrasilerin G7 grubu içindeki kötü ilişkileri çıkmaza sokmakla tehdit ediyor.

MEMNUNİYETLE KARŞILANMIŞTI

Biden hükümetinin Çarşamba günü aşı patentlerinden feragat edeceğini açıklaması, fakir ülkelerin aşılara çok az erişime sahip olduğu ve Güney Asya'nın vurulduğu bir dönemde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından daha fazla küresel eşitliğe doğru bir adım olarak memnuniyetle karşılandı.

Ancak, feragat konusundaki herhangi bir DTÖ kararı, oybirliği ile alınmalı, bu nedenle Almanya'nın muhalefeti, askıya alınan aşılar üzerindeki fikri mülkiyet haklarının önünde büyük bir engel.

AVRUPA’YI İKİYE BÖLDÜ

Almanya’dan bir hükümet sözcüsü, "ABD'nin Covid-19 aşıları için patent korumasının kaldırılmasına yönelik önerisinin bir bütün olarak aşı üretimi için önemli etkileri var" diyerek, "Aşıların üretimindeki sınırlayıcı faktörler, üretim kapasiteleri ve yüksek kalite standartlarıdır, patentler değil. Fikri mülkiyetin korunması bir inovasyon kaynağıdır ve gelecekte de öyle kalmalıdır" şeklinde ekledi.

İlaç şirketleri ABD'nin kararını öfkeyle karşıladı ve Çinli ve Amerikalı aşı üreticilerinin hisseleri alt üst oldu. 

Normal zamanlarda patentler, ilaç ve aşı üreten çok uluslu şirketlerin kârlarını koruyor ve rakiplerin 20 yıla kadar taklit versiyonları üretmesini yasa dışı kılıyor. 

Biden’ın feragat duyurusu Avrupa Birliği'ni ikiye böldü. Fransa lideri Emmanuel Macron, daha önce bir patent feragatinin inovasyonu caydıracağını savunan Fransa için belirgin bir değişiklikle hareketin "kesinlikle taraftarı" olduğunu söyledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)