Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Covid-19’a yakalanan sağlık personelinin bağışıklık tepkilerinde belirgin farklılıklar buldu ve bazıları altı ay sonra hastalıkla savaşmak için diğerlerinden çok daha donanımlı görünüyor.

‘AŞININ ÖNEMİNİ PEKİŞTİRİYOR’’

İngiltere Coronavirüs İmmünoloji Konsorsiyumu ile yürütülen çalışmadaki bilim adamları, bulguların, pandeminin daha önce virüs bulaşmış olup olmadığına bakılmaksızın herkesin aşı olmasının önemini pekiştirdiğini söyledi.

Oxford'da hepatoloji ve deneysel tıp profesörü Eleanor Barnes, "Enfeksiyondan sonraki bağışıklık tepkisinin yörüngesine bakarsanız, çoğunlukla altı ay sonra hala tespit edilebilir, ancak insanlar arasında oldukça değişkendir" dedi ve “Bu aşıdan oldukça farklı. Aşı yaparsanız gerçekten sağlam bir yanıt alırsınız, ancak doğal enfeksiyonla yanıtlarda çok daha fazla çeşitlilik var” şeklinde ekledi. 

DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLDİ

Araştırmacılar, geçen yıl Nisan ve Haziran ayları arasında semptomları olan veya olmayan Covid-19’lu 78 sağlık çalışanından kan örneklerini analiz etti. Kan, bir dizi bağışıklık tepkisi için enfeksiyondan altı aya kadar düzenli olarak kontrol edildi. Bunlar, virüsü hedef alan farklı antikor türlerini, antikor yapan ve hastalığın hafızasını koruyan B hücrelerini ve enfekte hücreleri öldürerek hastalığın şiddetini azaltan T hücrelerini içeriyordu.

Bir ayda zayıf bir bağışıklık tepkisi oluşturan insanların çoğunda, Alfa varyantını altı ayda nötralize edebilecek saptanabilir antikorlar yoktu. Hiçbiri, ilk olarak Güney Afrika'da görülen Beta varyantına karşı nötralize edici antikorlar monte etmedi. Araştırmacılar, şu anda Birleşik Krallık'ta baskın olan Delta varyantı için verileri henüz analiz etmediler.

ASEMPTOMATİK VAKALARDA VİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIK DÜŞÜK

Semptomatik hastalık geliştiren sağlık çalışanlarının çoğu altı ay sonra ölçülebilir bir bağışıklık tepkisine sahipken, dörtte birinden fazlasında yoktu. Araştırmacılar, asemptomatik enfeksiyonları olanların yüzde 90'ından fazlasının altı ay sonra ölçülebilir bir bağışıklık tepkisine sahip olmadığını buldu. 

Barnes, "Bize göre, önceki enfeksiyon sizi uzun vadede Sars-Cov-2'den, özellikle de endişe verici varyantlardan korumaz. Seni sonraki hastalıklardan korumak için ona güvenmemelisin, aşı olmalısın" dedi. 

‘’ÇALIŞMA UYARIDA BULUNUYOR’’

Imperial College London'da immünoloji profesörü olan Danny Altmann, bulguların bağışıklığın zamanla nasıl azaldığına dair basit varsayımlara karşı uyarıda bulunduğunu söyledi. Altmann, "İnsanlar enfeksiyondan sonra oldukça çeşitli yörüngeler gösteriyorlar, ancak bağışıklık genellikle altı ayda iyi dayanıyor gibi görünüyor. Hepsinden önemlisi, bunun gibi çalışmalar bize 'artırma' konusundaki politika kararlarının güçlü bir bağışıklık izleme programı bağlamında kanıta dayalı olması gerektiğini hatırlatıyor" dedi. 
(Guardian)