Lancet'de yayınlanan bir araştırma, 1990'dan sonraki dokuz yılda 150 milyon daha fazla insanın sigara içmesiyle, alışkanlığı azaltma çabalarının nüfus artışıyla geride kaldığını ve 1,1 milyar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını savundu.

‘’HÜKÜMETLER GENÇLERE ODAKLANMALI’’

Çalışmanın yazarları, yeni sigara içenlerin yüzde 89'u 25 yaşında bağımlı olduğundan, ancak bu yaşın ötesinde başlama olasılığı düşük olduğundan, hükümetlerin gençler arasında sigara alımını azaltmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

Çalışmanın başyazarı Marissa Reitsma, "Gençler özellikle bağımlılığa karşı savunmasızdır ve dünya çapında yüksek bırakma oranlarının yakalanması zor olduğu için, ülkeler her yıl yeni sigara içenlerin sayısını önemli ölçüde azaltmazsa, tütün salgını gelecek yıllar boyunca devam edecek" dedi.

10 YIL DAHA DÜŞÜK

2019'da sigara, iskemik kalp hastalığından 1,7 milyon ölüm, kronik obstrüktif akciğer hastalığından 1,6 milyon ölüm, trakeal, bronş ve akciğer kanserinden 1,3 milyon ölüm ve felçten yaklaşık 1 milyon ölümle ilişkilendirildi.

Önceki araştırmalar, uzun süreli sigara içenlerin en az yarısının doğrudan sigarayla bağlantılı nedenlerden öleceğini ve sigara içenlerin ortalama yaşam beklentisinin hiç sigara içmeyenlere göre 10 yıl daha düşük olduğunu göstermiştir.

Araştırma, 204 ülkedeki eğilimleri inceledi ve ölüme ve sakatlığa yol açan sağlık sorunlarını inceleyen Küresel Hastalık Yükü konsorsiyumunun bir parçası olarak üretildi.

Araştırmaya göre, ülkelerin yarısı, 15 ila 24 yaşındakilerin sigara alımını durdurma konusunda hiçbir ilerleme kaydetmiyor ve çoğu ülkede sigaranın yasal olduğu ortalama yaş 18 

(Guardian)