Corona virüsüyle birlikte ülkemizde anestezi tekniker ve teknisyenlerinin önemi çok daha fazla arttı. Özellikle yoğun bakımda ünitelerinde görev yapan tekniker ve teknisyenler, güçlü çalışma şartlarında, hiçbir hukuki güvenceleri olmadan canını dişine takıp görev yapıyor. Hastane ve polikliniklerde ihtiyaç olmasına rağmen mezun sayısı 100 bine yaklaşan tekniker ve teknisyenlerin atamaları halen yetersiz sayıda kalıyor. Tekniker ve teknisyenler hazırladıkları video ile sorunlarını dile getirirken, 2021 yılı içinde en az 5 bin atama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, anestezi tekniker ve teknikerlerinin atamasının ne zaman yapılacağını sordu. CHP’li Bakan, “Başta yoğun bakım servisleri olmak üzere anestezi tekniker ve teknisyenlerine kadro açılması yönünde bir çalışmanız var mı?” dedi.

CHP’li Murat Bakan, anestezi tekniker ve teknisyenlerinin hukuki anlamda da güvencesiz bırakıldığına dikkat çekerek, şu sorulara yanıt istedi:

“Fiilen üstlendikleri sorumlulukların karşılığına denk gelen resmi bir görev tanımlarının olmaması yani icra etmek zorunda oldukları uygulamaların, hukuksal geçerliliğinin olmaması anestezi tekniker ve teknisyenlerinin hukuki anlamda savunmasız bırakmaktadır. Anestezi tekniker ve teknisyenlerinin resmi görev tanımlarının, fiilen üstlendikleri sorumluluklar göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa, hangi aşamadadır? Yoksa, anestezi tekniker ve teknisyenlerinin talepleri göz önüne alarak bir çalışma yürütülecek midir?”

CHP’li Bakan anestezi tekniker ve teknisyenleri görev tanımlarının gerçeğe uygun yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu haklı talebin duyulması ve harekete geçilmesi için biz de elimizden geleni yapacağız. Özellikle bu salgın döneminde, tüm sağlık çalışanlarının özverisi orta. Hiçbir sorumluluktan kaçmayan her göreve hazır olan anestezi teknisyen ve teknikerlerinin de fiilen üstlendikleri sorumluluklar hukuki bir zemine oturtularak ve atamaları yapılarak, hakları ve itibarları teslim edilmeli. Bu konuyla ilgili Sayın Koca’dan iyi haberler bekliyoruz."