AKCİĞER HASARI VE BÖBREK YETMEZLİĞİ DE GÖRÜLDÜ

Yapılan çalışmada, Wuhan'da hastanede tedavi göre, 1700 hastadan yüzde 76'sının taburcu olduktan aylar sonra dahi en az bir semptom gösterdiği belirlenirken akciğer hasarı ve böbrek yetmezliği yaşayanların olduğu da kaydedildi.

İYİLEŞENLER ÜZERİNDE İNCELEME YAPILDI

İngiltere'nin en önemli tıp dergilerinden olan The Lancet’te yayımlanan makalede, araştırmanın Covid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların hastaneye yattıktan sonra iyileşenler üzerinde yapıldığı kaydedildi.

6 AY SONRA DAHİ SEMPTOM GÖSTERİYOR

İncelenen hastalarda en sık görülen semptomun yorgunluk olduğu da ifade edilirken hastaların yüzde 63'ünde altı ay geçmesine rağmen bu semptomun görüldüğü belirtildi.

PRİSKOLOJİ SORUNLAR DA YAŞATIYOR

Semptomlar arasında yüzde 26 ile uykusuzluk, yüzde 23 ile de anksiyete ve depresyon gibi uzun süreli psikolojik komplikasyonlar görüldüğü kaydedildi.

AKCİĞER HASTALIĞI VE BÖBREK YETMEZLİĞİ

Hastalığı ağır geçirenlerde kalıcı akciğer hasarı görüldüğü bilinirken tedavi sonrası böbrek hasarı olduğu ve böbrek yetmezliği sorunu yaşandığı da belirtildi.

SARS'TA KRONİK YORGUNLUK BELİRTİLERİ TESPİT EDİLMİŞTİ

Bu verilerin 18 yıl önce etkili olan SARS virüsü bulgularının eşleştiği de kaydedilirken SARS nedeniyle enfekte olan ve daha sonra iyileşen kişilerin yüzde 40'ında, üç yıl sonra kronik yorgunluk belirtileri gözlemlendiği kaydedilmişti.