Arjantinlilerin sadece yüzde 12'si, kısmen Sputnik V aşısının başarısız teslimatları nedeniyle şimdiye kadar tamamen aşılandı. Diğer yüzde 37'si ise sadece tek doz aldı. Bu, komşu Şili ve Uruguay'da, yüzde 60'ın üzerindeki çift doz aşılama oranlarıyla feci bir şekilde kıyaslanıyor.

Düşük aşılama oranı, Arjantin'i özellikle Delta varyantının gelişine maruz bırakıyor. Bu arada komşu Uruguay, üç dozluk bir sisteme geçmeyi çoktan onayladı.

Arjantin'in Sputnik V aşısına olan güveni, Ekim 2020'de kabul edilen ve bu ülkenin Pfizer veya Moderna gibi ABD aşılarını ithal etmesini fiilen imkansız hale getiren özel bir aşı yasasıyla vurgulandı. Arjantin bunun yerine Sputnik, Sinopharm ve AstraZeneca aşılarının bir karışımına güvendi.

ARJANTİN: BİZE BAŞKA SEÇENEK BIRAKMIYORSUNUZ

SputnikV’in teslimatında yaşanan sıkıntılar, önümüzdeki Kasım ayında yapılacak olan ara seçimlerde önemli bir siyasi mesele haline geldi. Siyasi kargaşa, Cumhurbaşkanı Alberto Fernández'in hükümetine Arjantin'in Rusya ile olan sözleşmesini sona erdirmekle tehdit etmekten başka seçenek bırakmadı.

Başkanlık Covid-19Danışmanı Ceclia Nicolini'nin Sputnik V'i dünya çapında pazarlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na yazdığı mektupta, “Sizin ve bu proje için savaşmaya devam etmek için bize çok az seçenek bırakıyorsunuz” diyor. Mektupta, Arjantin'in "acil olarak" teslimata ihtiyacı olduğu ve "tüm sözleşmenin kamuya açık olarak iptal edilme riski altında olduğu" konusunda uyarıda bulunuldu.


(Guardian)