Jocelyn Edwards, Ağustos ayında Moderna’nın ilk iki dozunu aldığında aşının gerçek mi yoksa bir plasebo olduğunu bilmiyordu. İkinci dozu aldıktan saatler sonra, gerçek aşı olduğundan emin olduğunu söyledi. 

68 yaşındaki emekli hemşire, "Gece yarısı donmuş gibi uyandım. Sonraki 24 saat boyunca yoğun üşüme, ciddi boyun ağrısı, baş ağrısı, tüm eklemlerim ağrıyordu. O kadar çok ter döktü ki neredeyse 3 kilo verdi ancak ertesi gün uyandı ve kendini iyi hissetti. Denek sürecin sonunda ise, "36 saati gerçekten zor geçirmek, Covid'e
yakalanmaktan daha iyidir" dedi.

Perşembe günü Moderna aşısının güvenliğini ve etkinliğini gözden geçirmek için bir danışma paneli hazırlandı. 

Şirket, aşının enjeksiyondan sonra Covid-19'u belirli semptomlarla önlemede yüzde 94.1 etkili olduğunu gösteren verileri yayınladı. 

Veriler ayrıca, aşının ikinci dozundan sonra, 18 ila 64 yaş arası gönüllülerin, plasebo enjekte edilenlere kıyasla yan etkiler yaşadığını göstermektedir. Plasebo grubunun yüzde 1'inden azına kıyasla yaklaşı yüzde 17'si ateşlendi. 

Aşı denekleri arasında yorgunluk ve baş ağrısı da yaygındı.

"ÇEKİLMEYE DEĞER"

New York'tan 55 yaşındaki bir eyalet senatörü olan Brad Hoylman, geceyi ateşi yüksek şekilde bir battaniyenin altında titreyerek geçirdiği ikinci Pfizer enjeksiyonunun ardından, şiddetli vücut ağrıları ve şiddetli baş ağrısı geçirdi. 

Ertesi sabah, birkaç gün yorgun hissetmesine rağmen semptomlar kayboldu. Bay Hoylman, "Çekilmeye kesinlikle değer" dedi ve "Covid'den ölmekten daha iyidir" şeklinde duygularını dile getirdi.

HAYATIN NORMALLEŞMESİNİ BEKLİYOR

Jackie Stone, mevcut olduğu anda Covid-19 aşısı denemesi için gönüllü olmak istedi. 35 yaşındaki yazarı, bağışıklığı zayıflamış oğlunu korumak için corona virüs salgınından önce bir süre karantina altına almıştı. 

Pfizer'in aşı denemesi sırasında ikinci doza tepki gösterdi ve belirtiler hafif bir soğuk algınlığına benziyordu. Yatakta bir gün geçirdi. 

Pozitif olduğunu söylediği antikor testi nedeniyle de plasebo değil aşı yaptırdığına inanıyor. Bayan Stone şimdi ailesi için alışveriş yapıyor ve yeni yılda kaya tırmanışı yapmayı, spor salonuna dönmeyi dört gözle bekliyor. 

Stone, aşı olmak, “Yatakta kendini berbat hissetmek, hayatını geri almaya değer” dedi.

 

(Wall Street Journal)

Çeviri: İsmail Cömert