California Üniversitesi'nden Dr. Monica Gandhi, dünya çapında kullanılan beş aşı ve bunların altıda biri için halen incelenmekte olan çalışma sonuçlarına atıfta bulunarak, "Neyse ki, tüm bu aşılar bizi ciddi hastalıklardan koruyor gibi görünüyor" dedi.

ELMAYLA ELMA KARŞILAŞTIRILAMAZ 

Milyonlarca insanın aşıları aldığı için gerçek dünya kanıtı, bunların hepsinin çok iyi çalıştığını gösteriyor. Yine de, aşılar piyasaya sürülmeden önce yapılan araştırmalar farklı etkinlik seviyelerini bulduğundan, insanlar birinin diğerinden daha iyi olup olmadığını merak edebilir. Sorun, elmalarla elmalar arasında karşılaştırma yapmamalarıdır.

Hastalıkları önlemede yaklaşık yüzde 95 etkili olduğu bulunan Pfizer ve Moderna'nın iki dozluk aşılarını düşünün. Bu aşılar için yapılan çalışmalar, hafif, orta veya şiddetli COVID-19 vakaları sayıldı ve virüsün endişe verici mutasyona uğramış versiyonları dolaşmaya başlamadan önce yapıldı.

UZMANLAR HEMFİKİR

AstraZeneca’nın birçok ülkede kullanılan iki dozluk aşısı, çalışmaların gösterdiği etkinliğin tam derecesi hakkında sorularla karşı karşıya kaldı. Ancak uzmanlar, bu aşının de en kötü sonuçlara karşı koruduğu konusunda hemfikir.

FAZLASIYLA KANIT SAĞLADI

İsrail, İngiltere ve İskoçya da dahil olmak üzere aşıların yaygınlaştığı ülkelerde, hangi aşıların yapıldığına bakılmaksızın, dünyanın her yerinde hastaneye yatışlar azalmaktadır. Ayrıca, ABD hükümetinin temel çalışanlar arasında gerçek dünya verilerine ilk bakışı, Pfizer ve Moderna aşılarının semptomlar olsun ya da olmasın enfeksiyonlara karşı son derece koruyucu olduğuna dair daha fazla kanıt sağladı. (AP)