Dünya çapında milyonlarca insan, aşırı kilolu veya hareketsiz olmakla veya ailede tip 2 diyabet öyküsü olmasıyla bağlantılı şeker hastalığına sahiptir. Durumun hastalık riskini artırdığı iyi bilinmektedir. Şimdi Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, tip 2 diyabetin sunduğu riskin gerçek ölçeğini gösteriyor.

‘ENDİŞE VERİCİ’

Tip 2 diyabeti olan ve olmayan insanları içeren orta yaştaki sağlığa ilişkin en kapsamlı gözlemsel çalışmada uzmanlar, hastalığın 57 uzun süreli hastalıkla karşılaşmanın ihtimalini yükselttiğini buldu. Ortalama olarak, tip 2 diyabeti olanlar, bu sağlık sorunlarına, olmayanlara göre beş yıl kadar önce sahipti.

Uzmanlar, bulguları sert ve endişe verici olarak nitelendirdi ve daha fazla insanın tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmak için acil ihtiyacın altını çizdi.

İngiltere’de 3 milyon kişiye ait veriler ve orta yaşta yaygın olarak görülen 116 hastalık incelendi. Tip 2 diyabetlilerde, kanser riski yüzde 9 artıyor ve 57 diğer hastalık riski ciddi ölçüde artıyor. Tip 2 diyabetlilerin böbrek hastası olma olasılığı 5,2 kat, karaciğer kanseri olma olasılığı 4,4 kat ve sarı nokta hastalığı olma olasılığı 3,2 kat daha fazlaydı. Dolaşım koşulları söz konusu olduğunda, tip 2 diyabetliler 31 problemden 23'ünde daha yüksek risk taşıyordu.

Tip 2 diyabet, 11 sağlık kategorisinin tamamında, 2,6 kat daha yüksek nörolojik sorun riski, 2,3 kat daha yüksek göz sorunları riski, 1,9 kat daha yüksek sindirim sorunları riski ve 1,8 kat daha yüksek ruh sağlığı sorunları riski ile ilişkilendirildi. Çalışma 30 yaşın üzerindeki kişilere odaklandı. Uzmanlar, 50 yaşın altındaki insanlara tip 2 diyabet teşhisi konduğunda daha yüksek risklerin ortaya çıktığını buldu. (Guardian)