Annals of Internal Medicine'de yayınlanan bulgular, kişinin çayına süt veya şeker eklemesine veya tercih ettiği sıcaklığın ne olduğuna bakılmaksızın sonucun aynı olduğunu ileri sürdü. Sonuçlar, insanların kafeini metabolize etme hızını etkileyen genetik varyantlardan bağımsız olarak da aynıydı.

Ulusal Sağlık Enstitülerinden araştırmacılar, 40 ila 69 yaşları arasındaki yarım milyon erkek ve kadının yüzde 85'inin düzenli olarak çay içtiklerini bildirdiği UK Biobank'ın verilerini kullandı. Bunların yüzde 89'u siyah çay içtiklerini söyledi. Çalışma, 2006'dan 2010'a kadar cevaplanan bir anketle yürütüldü ve on yıldan fazla bir süre takip edildi.

‘KARDİYOVASKÜLER HASTALIKTAN ÖLÜMLERDE AZALMA’

Madrid Otonom Üniversitesi'nde koruyucu tıp ve halk sağlığı profesörü olan Fernando Rodriguez Artalejo, araştırmayı “alanda önemli bir ilerleme” olarak nitelendirdi. Çoğu, çalışmanın yeşil çayın en yaygın tüketildiği Asya'da yapıldığını ve kıta dışındaki birkaçının "küçük boyutlu ve sonuçlarında yetersiz" olduğunu söyledi.

Artalejo, “Bu makale, düzenli siyah çay tüketiminin, orta yaşlı bir yetişkinde özellikle kardiyovasküler hastalık ölümlerinde 10 yıl boyunca mütevazı bir azalma ile ilişkili olduğunu gösteriyor" diye ekledi.

Çalışmanın, çay içenlerin daha düşük ölüm oranının nedeninin çay olduğunu kesin olarak belirlemediğini ekledi, çünkü bunun çay tüketimiyle ilişkili diğer sağlık faktörlerine bağlı olduğunu göz ardı edilemezdi. (Guardian)