Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı nüfusa oranına göre vaka sayısını gösteren Türkiye haritasına göre, son 2 haftada ilk sıralarda Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon ve Rize yer almıştı. Bu illerin valilikleri artan vaka sayılarının önüne geçmek için çeşitli adımlar atmaya başladı. Uzmanlar Karadeniz Bölgesinde bulunan bu 5 şehirde önlemlerin arttırılmasını istedi.

EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI

Aynı zamanda TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olan Neslihan Hancıoğlu, ülke genelinde tüm iller için uygulanan tedbirlerin aynı olduğuna dikkat çekerek, "Karadeniz bölgesindeki beş ilin verileri, standart kısıtlamaların bu bölge özelinde sonuç alıcı bir etki yaratmadığını ortaya koymaktadır. Bu durum karşısında, vaka sayılarının zirvede seyrettiği Karadeniz Bölgesi için ivedilikle 'pandemi OHAL'i ilan edilmesi artık bir zorunluluktur. Bu bağlamda, salgınla mücadele konusunda yetkinleşmiş otoritelerin, bilim insanlarının, sosyal bilimcilerin gündeme getireceği bütün öneriler ciddiyetle irdelenmeli ve bir acil eylem planı oluşturulmalıdır" dedi.

POZİTİF OLANLAR YURTLARA YERLEŞTİRİLSİN

Pandemi döneminin başlarında yurt dışından gelen vatandaşların yurtlara yerleştirildiğini hatırlatan Hancıoğlu, "Bölgedeki asemptomatik pozitif vaka ve temaslıların, halen boş durumda bulunan yurtlarda kamu gözetiminde izole edilmeleri ve sağlık takiplerinin burada yapılması yönündeki öneri değerlendirmeye alınmalıdır. Bir diğer seçenek ise birçok uzman tarafından da sık sık gündeme getirilen “14 günlük tam kapanma” seçeneğidir. Bu beş il özelinde, tam kapanmanın ekonomik maliyet ve sosyal etki analizleri yapılarak ve tam kapanma sürecinde yaşanacak tüm kayıpların kamu kaynaklarıyla telafi edilmesi üzerine bir planlama oluşturulması da gündeme alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

ETKİN VE KISA SÜREDE SONUÇ ALINACAK TEDBİRLER UYGULANMALI

İller arasında ki seyahat ve geçici göçlerin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Neslihan Hancıoğlu, yeni kısıtlama planları yapılırken vatandaşlarında mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Hancıoğlu, "Vatandaşlarımıza ve kurumlarımıza kısıtlama hazırlıkları için yeterli ve gerekli süre sağlanmalı ve tüm bu süreç keyfiyetten uzak olarak planlanmalıdır. Mart ayı itibariyle, mevcut kısıtlamaların bölgesel bazlı gevşetilmesine ilişkin planlamalar yapılırken, Karadeniz Bölgesi’nde ise salgının bambaşka bir seyir izlemesi; bu bölgeye ilişkin yeni-sıkı-etkin ve kısa süre içinde sonuç alıcı tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu konuda her ne kadar İl Hıfzısıhha Kurulları yetkili kılınmış olsa da bu yönde teşvik edici politikaları yürütme erkinin ortaya koyması gerekmektedir" diye konuştu.