Araştırmacılara göre eğitimli köpekler, semptomları olmayanlar da dahil olmak üzere COVID- 19'u olan kişileri belirleyebilir. Perşembe günü PLoS One'da yayınlanan ön çalışmada, koltuk altı ter bezinden numune koklayan köpekler, hangi numunelerin COVID-19 hastalarından, hangilerinin yeni koronavirüs testi negatif olan kişilerden geldiğini söylüyor.

EK DENEMELERLE DOĞRULANDI

Bu çalışma Mart ayında yapıldı. Fransa'daki Alfort Veteriner Okulu'ndan çalışma lideri Dominique Grandjean, araştırmacıların daha yakın zamanlarda bulguları ek denemelerde doğruladığını söyledi. 

Grandjean, köpeklerin enfekte bireyleri yüzde 85 ila yüzde 100 doğrulukla belirleyebildiğini söyledi. "Eğitimli bir köpeğin 'evet' veya 'hayır' demesi saniyenin onda biri kadar sürüyor" dedi.

HAVAALANLARINDA KULLANIMA BAŞLANDI BİLE

Eğitim, köpeğin koku tespiti için önceden eğitilmiş olup olmamasına bağlı olarak 3 ila 8 hafta gerektirir. Grandjean, COVID-19 tespit eden köpeklerin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki havaalanlarına çoktan yerleştirildiğini söyledi. Organizatörlere göre, Çarşamba günü BAE ve
COVID-19'a Karşı Uluslararası K9 Çalışma Grubu, 25 ülkenin katılması beklenen bu eğitimli köpeklerin kullanımı üzerine sanal bir atölye çalışması düzenleyecek.

Reuters
Çeviri: İsmail Cömert