Tocilizumab ve sarilumab olarak bilinen ve romatizma tedavisinde kullanılan 2 ilaç, bağışıklık tepkisini tetikleyen ve corona virüs hastalarında öne çıkan bir protein olan interlökin-6'nın etkisini bloke eden antikorlardan yapıldı.

Bilindiği gibi, bağışıklık sisteminin aşırı hızlandığı ve organları tahrip ettiği hiper-inflamasyon sebebiyle corona virüs ölümleri meydana geliyor.

ÖLÜMLER DÖRTTE BİR DÜŞTÜ

Tocilizumab ve sarilumab'ın klinik denemesi, corona virüs sebebiyle yoğun bakım birimlerine transfer gerektirecek kadar hasta olan 800 kişiyle yapıldı. 

Deneme, katılımcıların çoğu Britanya'da olmak üzere altı ülkede gerçekleştirildi. 

800 hastanın yarısı iki ilaçtan birini standart tedavinin üzerine aldı ve diğer yarısı yalnızca standart tedaviyi aldı. Standart tedavi grubundaki hastaların yüzde 36'sı öldü, buna karşılık tocilizumab veya sarilumab alan gruptaki hastaların yüzde 27'si öldü. 

İLAÇLARIN İHRACATI YASAKLANDI

Dahası, bu ilaçlarla tedavi edilen hastalar daha hızlı iyileşti ve hastaneden yedi ila on gün önce taburcu edildi. 

Hastanede kalış süresinin kısaltılması, çok sayıda yoğun bakım yatağının erkenden boşalmasını sağlayacaktır. İngiltere, yoğun bakım ünitelerindeki corona virüs hastaları için tocilizumab'ı hemen kullanmaya başlayacak. 

Hastanelerde halihazırda ilaç tedariki var ve hükümet, tedariki artırmak için bunu yapan ilaç üreticisi Roche ile çalışıyor. 

İngiltere şimdilik hem tocilizumab hem de sarilumab ihracatını yasakladı. Corona virüs ölümleri devam ederken deneme sonuçları hastalar, yorgun sağlık çalışanları ve tecrit altındaki milyonlarca insan için umut ışığı oldu.

(Economist)