Şehir, kapanmanın ikinci haftasına girerken, şehrin 25 milyon sakinine toplu Covid-19 testleri yapılıyor. Birçok fabrika ve finans firması evden çalışan elemanlarıyla faaliyetlerini sürdürürken, Çin'in finans, lojistik ve üretim merkezinde uzun süreli karantinanın potansiyel ekonomik etkisi konusunda endişeler artıyor.

Virüsün son derece bulaşıcı olan Omicron BA.2 varyantı, Çin'in semptomları olsun ya da olmasın, testi pozitif çıkan herkesi izole ederek vaka sayısını durdurmayı amaçlayan sıfır-Covid-19 yaklaşımını sürdürme yeteneğini test ediyor. Şanghay, bir sergi salonunu ve diğer tesisleri, hafif veya hiç semptomu olmayan kişiler için büyük bir izolasyon merkezlerine dönüştürdü.

Çin Pazartesi günü, son 24 saat içinde ülke çapında 13 binden fazla yeni vaka bildirdi ve bunların yaklaşık 12 bini semptomsuzdu. Vakaların yaklaşık 9 bin Şanghay’dayken, diğer büyük salgın, yeni vakaların 3 bin 500'ü aştığı Jilin eyaletinde.

BİNLERCE SAĞLIKÇI ŞANGAY’A GİDİYOR

İngilizce yayınlanan China Daily gazetesi, komşu Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerinden yaklaşık 15 bin sağlık çalışanının Pazartesi günü erken saatlerde otobüsle Şanghay'a gittiğini söyledi. Çin merkezli askeri bir gazeteye göre, ordu, donanma ve ortak lojistik destek gücünden 2 binden fazla personel Pazar günü geldi. Devlete ait China Daily, en az dört ilde de doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarını Şanghay'a gönderildiğini yazdı.

İNSANLAR OFİSLERİNDE UYUYOR

Şanghay'daki çoğu mağaza ve diğer işletmeler kapanırken, otomobil üreticileri General Motors ve Volkswagen dahil olmak üzere büyük üreticiler fabrikalarının hala çalıştığını söylüyor. Volkswagen, parça tedarikindeki kesinti nedeniyle üretimi azalttı. Faaliyet gösteren işletmeler, çalışanları dışarıdan izole eden “kapalı döngü” stratejilerini uyguluyor. Daily Economic News gazetesine göre, finans sektöründeki binlerce borsacı ve diğer insanlar ofislerinde uyuyor. (AP)