ABD’deki deneme sonuçlarını açıklayan Novavax, yılın üçüncü çeyreğinde düzenleyici onay için başvuruda bulunacağını söyledi. İngiltere'deki denemeler Mart ayında yüzde 89,3 etkinlik gösterdi, ancak Mayıs ayında şirket, daha erken herhangi bir uygulamayı önleyecek üretim sorunlarından kaynaklanan gecikmeler olduğunu söyledi.

YENİ VARYANTLARA KARŞI ETKİLİ

ABD ve Meksika'da 119 bölgede 29 bin 960 katılımcıyla yapılan denemede, aşı orta ila şiddetli hastalığa karşı yüzde 100 etkili oldu. Deneme sırasında dolaşımda olan varyantlara (İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya menşeli alfa, beta ve gama varyantları) karşı yüzde 93 etkiliydi. 

‘’ACİLİYET DUYGUSUYLA ÇALIŞIYORUZ’’

Aşıyı geliştiren şirketin başındaki isim Stanley Erck, “Bugün Novavax, Covid-19 aşıları için kritik ve kalıcı küresel halk sağlığı ihtiyacını ele almaya bir adım daha yaklaştı. Bu klinik sonuçlar, NVX-CoV2373'ün son derece etkili olduğunu ve hem orta hem de şiddetli Covid-19 enfeksiyonuna karşı tam koruma sağladığını pekiştiriyor" dedi.

Erck, “Novavax, düzenleyici başvurularımızı tamamlamak, iyi anlaşılmış ve kanıtlanmış bir platform üzerine kurulu bu aşıyı, hâlâ aşılara büyük ihtiyaç duyan bir dünyaya sunmak için aciliyet duygusuyla çalışmaya devam ediyor” diye ekledi. 

Şirket, yılın üçüncü çeyreğinin sonunda ayda 100 milyon doz ve 2021'in dördüncü çeyreğinin sonunda ayda 150 milyon dozluk üretim kapasitesine ulaşma yolunda devam ettiğini söyledi.

(Guardian)