Çin, hızla yayılan Delta varyantının 20'den fazla şehre ve bir düzineden fazla eyalete ulaşması nedeniyle yerel olarak bulaşan 55 yeni koronavirüs vakası bildirdi.

3 GÜN SIKI TECRİT

Pekin de dâhil olmak üzere büyük şehirlerdeki yerel yönetimler, yerleşim yerlerini kordon ve yakın temasları karantina altına alırken, şimdi milyonlarca sakinini test etti. Başkent, coronavirüs vakalarının görüldüğü bölgelerle tüm demiryolu, otobüs ve hava bağlantılarını keserek, yaz tatilinin yoğun olduğu seyahat sezonunda kapılarını turistlere kapattı. 

Pazar günü şehir yetkilileri, sakinlere “gerekmedikçe” Pekin'den ayrılmamaları çağrısında bulundu. Resmi bir açıklamaya göre, Pazartesi günü Hunan eyaletindeki merkezi Zhuzhou şehri, şehir çapında bir test ve aşı kampanyası başlatırken 1,2 milyondan fazla sakine üç gün boyunca sıkı tecrit altında evde kalmalarını emretti.

BAŞARISINI TEHDİT EDİYOR

Pekin daha önce, 2019'un sonlarında Wuhan'da ilk kez ortaya çıkan salgının ardından yerel vakaları neredeyse sıfıra indirme başarısıyla övünmüştü. Ancak Nanjing'deki uluslararası bir havaalanındaki dokuz temizlikçinin 20 Temmuz'da Covid-19 testi pozitif çıkan bir kümeyle bağlantılı olan son salgın, son iki hafta içinde bildirilen 360'tan fazla yurt içi vakayla bu başarıyı tehdit ediyor.

Ülke ayrıca, yurtdışından gelen coronavirüs hastalarını tedavi eden bir hastanede iki temizlikçinin testlerinin pozitif çıkmasının ardından Henan eyaletindeki sel felaketi yaşayan Zhengzhou şehrinde vakalarda ayrı bir artışla mücadele ediyor. 30'dan fazla vaka tespit edildi ve 10 milyon kişinin tamamına test yaptırılması emredildi. Kentin sağlık komisyonu başkanı da görevden alındı.

(Guardian)