DSÖ’nün uluslararası heyeti, salgının nasıl başladığını anlama çabalarının bir parçası olarak geçen ay Çin'in Vuhan kentine gitmişti. Ekibin bir parçası olan Dominic Dwyer, ham hasta verilerini talep ettiklerini ancak sadece bir özet verildiğini söyledi.

STANDART UYGULAMA

Dwyer, ham verilerin paylaşılmasının bir salgın araştırması için "standart uygulama" olduğunu söyledi. Ham verilerin corona virüsü anlama çabalarında önemli olduğunu, çünkü ilk 174 vakanın yalnızca yarısının salgının başladığı düşünülen hayvan pazarına maruz kaldığını söyledi. Dwyer, "Bu yüzden bunu istemekte ısrar ettik," dedi.

"DERİN ENDİŞELERİMİZ VAR"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin'i "salgının ilk günlerinden itibaren" elde edilen verileri araştırmacıların kullanımına sunmaya çağırdı ve ekibin çalışmalarının Pekin'in baskısından etkilenmemesinin hayati önem taşıdığını söyledi. Sullivan yaptığı açıklamada, "Corona virüs soruşturmasının ilk bulgularının iletilme şekli ve bunlara ulaşmak için kullanılan süreçle ilgili sorular konusunda derin endişelerimiz var" dedi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com