ABD makamları, aşılanmış tüm Amerikalıların yakında ek doz almaya hak kazanacağını duyurmadan önce konuşan DSÖ uzmanları, ek aşıyı destekleyecek yeterli bilimsel kanıt olmadığında ısrar etti.

‘’CAN YELEĞİ OLMAYAN İNSANLAR VAR’’

Örgüt, bu kadar çok insan aşılanmayı beklerken onları sağlamanın ahlaka aykırı olduğunu savundu. DSÖ'nün sağlık acil durum programı direktörü Dr. Mike Ryan, "Halihazırda can yeleği olan insanlara fazladan can yeleği dağıtmayı planlarken, diğer insanları tek bir can yeleği olmadan boğulmaya bırakıyoruz" dedi.

Ryan, "Temel, etik gerçek şu ki, milyonlarca ve milyonlarca insanı onları koruyacak hiçbir şey olmadan bırakırken ikinci can yelekleri dağıtıyoruz" diye ekledi. 

ÜLKELER DİNLEMİYOR

Bu ayın başlarında DSÖ, zengin ve fakir ülkeler arasındaki doz dağılımındaki büyük eşitsizliği hafifletmeye yardımcı olmak için Covid-19 aşısındagüçlendiricidozlarkonusunda çağrıda bulundu. Bu, Delta varyantını içermek için mücadele ettikleri için üçüncü doz planlarıyla ilerleyen birkaç ülkeyi durdurmadı.

ABD'li yetkililer, Covid-19 aşısının etkinliğinin zamanla azaldığı konusunda uyarıda bulunarak, yaptığı açıklamada, 20 Eylül'den itibaren tüm Amerikalılar için destekleyici aşılar yetkilendirdiklerini söyledi. Güçlendirici dozlar, bir kişinin tamamen aşılanmasından sekiz ay sonra verilecektir.

Yetkililer, aşıların ağır hastalık, hastaneye yatış ve Covid-19’un etkilerinden ve ölüm riskini azaltmada "oldukça etkili" olmaya devam ederken, yetkililer, aşı artırılmadan önümüzdeki aylarda korumanın azalabileceğini söyledi.

(Guardian)