Mutasyona ilişkin basın toplantısı düzenleyen DSÖ Direktörü Tedros Ghebreyesus, mutasyonlu virüsün hastalığın daha ağır seyretmesine neden olmadığını belirtti ancak virüs yayıldığı sürece yeni mutasyonların oluşma ihtimalinin artacağına da dikkat çekti.

MUTASYON İHTİMALİ ARTACAK 

DSÖ Direktörü Tedros Ghebreyesus yaptığı açıklamada virüsün yayılmasına izin verildiği sürece mutasyona uğrama şansının artacağına işaret etti. Ghebreyesus, “Şu anda virüsün yayılmasını kısıtlayacak önlemlerin alınmasının ne kadar önemli olduğunu tarif edemem” ifadelerini kullandı.

UZUN SÜRELİ ETKİLERİ GÖRÜLÜYOR

Koronavirüsün uzun süreli etkilerine de değinen Ghebreyesus, “Artan sayıda insan virüsün neden olduğu uzun süreli etkilerden muzdarip. Buna, çocuklar ve yetişkinler üzerindeki sinirsel (nörolojik) komplikasyonlar da dahil. Bu komplikasyonlar hâlâ araştırılıyor” diye konuştu.

YOKSULLAR AŞIDAN MAHKUM KALABİLİR

Aşıların umut verdiğini belirten direktör, hükûmetlerin aşı üzerindeki milliyetçi tavırlarının dünyanın en yoksul ve kırılgan insanlarını hayat kurtaran bu aşılardan mahrum bırakacağı konusunda ciddi endişelere sahip olduğunu belirtti.