Londra'daki bağımsız bir kanser araştırma kuruluşu olan Cancer Research UK, cilt kanseri ölüm kayıtlarını inceledi. Grup, erkek cilt kanseri ölümlerinin 1973'ten bu yana yüzde 219 arttığını buldu. Kadın cilt kanseri ölümlerinin aynı dönemde yüzde 76 oranında arttığı bildirildi.

Araştırma merkezi, 980 kadın ölümüne kıyasla, her yıl yaklaşık bin 400 İngiliz erkeğinin cilt kanserinden öldüğünü belirtti. Birleşik Krallık'ta kadınlar için bu hastalıktan ölüm oranının son on yılda yüzde 9 azaldığı bildirildi.

‘SAKIN ERTELEMEYİN’ UYARISI

Örgütün Kanser Araştırmaları Başkanı Michelle Mitchell yaptığı açıklamada, "İngiltere'de her gün altı kişinin cilt kanserinden öldüğünü gösteren bu rakamlar, gerçekten güneş güvenliğinin önemini ortaya koyuyor. Hepimizin kendimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için adımlar atması gerekiyor. Sadece iki yılda bir güneş yanığı olmak cilt kanseri riskinizi üç katına çıkarabilir" dedi ve "bir deri ya da tırnak parçasında olağandışı bir değişiklik fark ederseniz, bunu doktorunuza söylemeyi ertelemeyin" diye uyardı.

‘ZARARLI’ ALIŞKANLIK

Araştırmacılar, güneş koruyucuların kullanılmamasının, bronzlaşma yataklarının ve güneşli yerlere yapılan tatillerin artmasının cilt kanseri risklerine katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Cancer Research UK, cilt kanseri teşhisi konan erkeklerin kanserlerinin genellikle gövdelerinde tespit edildiğini ve bunun da üstsüz durma alışkanlığıyla ilgili olabileceğini yazdı. (New York Post)