Başbakan Frank Bainimarama televizyonda yaptığı bir konuşmada, özel sektördeki işveren ve çalışanların 1 Ağustos'a kadar en az bir doz aşı almaları gerektiğini söyledi.Bainimarama, “Bir şirketin CEO'su, serbest tüccar veya maaşlı çalışan olmanız fark etmez, çalışmaya devam etmek için aşı olmanız gerekir, aksi takdirde bu işletme kapanma riskiyle karşı karşıya kalır” dedi.

PARA CEZASI DA VAR

Memurlar, 15 Ağustos'tan önce ilk aşıyı yaptırmazlarsa izin almaya yönlendirilecek ve 1 Kasım'a kadar tam aşı olmaları veya işten çıkarılmaları bekleniyor.Aşı kampanyasının hızlandırılması, halk sağlığı düzenlemelerinde belirtilen 20'den fazla suçtan herhangi birinin ihlali için 20 ila 4 bin dolar arasında değişen para cezalarını da içeriyor.

Bainimarama şunları söyledi: "İyi haber şu ki, coronavirüs aşıları çalışıyor ve onları hızla dağıtıyoruz. Fiji'de uyguladığımız AstraZeneca aşısı çok iyi sonuç veriyor. Ülkede bulunan Covid-19'un Delta varyantından hastaneye yatışa karşı yüzde 92 koruma sağladığı gösterilmiştir.’’

Bainimarama, "Avustralya'daki son derece bulaşıcı Lambda varyantı da dahil olmak üzere dünyaya yayılan diğer, potansiyel olarak daha ölümcül varyantlarla, aşılanmak ve bildiğimiz ve sevdiğimiz yaşamları ve geçim kaynaklarını geri almak için zaman kaybetmeyi göze alamayız. Bu basit önlemler yayılmayı yavaşlatıyor ve daha fazla ciddi hastalık ve ölüm vakasını önlüyor” diye ekledi. 

‘’ÇARE AŞILAMA’’

Fiji Ticaret ve İşverenler Federasyonu CEO'su KameliBatiweti, pandeminin turizm ve konaklama sektörüne zarar verdiğini söyledi.Batiweti, “Salgın, sınırların yeniden açılmasının önünde duruyor. Tüm dünya bunun sonuçlarına katlandı ve Fiji de kurtulamadı. İşsizlik arttı çünkü en büyük endüstrimiz olan turizm sezonu neredeyse hiç uluslararası turist gelmeden kapandı. Görünüşe göre bu pandeminin esareti altındayız. Bu durumdan çıkmanın çaresi herkesi aşı olmaya teşvik etmektir” dedi. 

Fiji Sendikalar Kongresi daha önce tüm işçileri aşılanmaya teşvik etti, ancak yasanın, aşı yaptırmama hakkını kullanan herkesi koruması gerektiğini savundu.

Fiji, Cuma günü yerel saatle sabah 8'e kadar 24 saat içinde 860 yeni Covid vakası ve buna bağlı üç ölüm kaydetti. Bu yıl Nisan ayında başlayan salgın sırasında 49'u Kovid nedeniyle toplam 51 ölüm kaydetti. 49 kişiden 41'i aşısızdı ve sekizi bir doz aşı almıştı.
(Guardian)