Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'kademeli normalleşme' kararlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan corona virüs risk haritasında mavi renkte olan iller en düşük vakaların görüldüğü iller oldu.

"2'NCİ AÇILIM SAÇILIM" SÜRECİ

Mavi renkteki illerin neredeyse tamamı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıkarken durumu değerlendiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, Türkiye'nin 'kademeli normalleşme' sürecini, "2'nci açılım-saçılım" süreci olarak tanımladı.

"VERİLER GÜVENLİ DEĞİL"

Corona virüs risk haritasındaki tablonun haklı gösterilebilecek epidemiyolojik verilere sahip olmadığını ifade eden Saltık, 15-21 Şubat risk haritasına ilişkin 81 ilin verilerinin güvenli olmadığını söyledi.

"YANILTICI BİR SONUÇ"

Az riskli olan bölgelerin bulunduğu mavi illeri örnek vererek açıklayan Saltık, "Örneğin Doğu ve Güneydoğu’da masmavi bir türdeş boyanma görüyoruz. O bölgeden meslektaşlarımızla konuştuğumuzda çok az PCR testi yapıldığını, yaptırabildiklerini, test olanağı bulamadıklarını, sağlık çalışanlarının bile hastalık kuşkusu durumunda test yaptırma olanağının neredeyse bulunmadığını dile getiriyor. O illerdeki silme mavi renk, büyük ölçüde test yetersizliğine dayalı, yanıltıcı bir sonuç" ifadelerini kullandı.