Covid-19 kurbanlarının ailelerini temsil eden avukatlar, pandeminin ilk dalgasında Bergamo şehrinde 2020 yılının Ocak ayı sonunda pnömoni ile hastaneye kaldırılan 50'li yaşlarındaki bir adamın tıbbi kayıtlarının, İtalya'daki pandeminin zaman çizelgesini değiştirebileceğini söyledi. 

İki davada aileleri temsil eden ConsueloLocati, “Bu olası ihmalin etkisi, birçok ölümün önlenebilmesidir ve bu, siyasi bir seçim gibi yukarıdan gelen bir seçim olsaydı, insanların virüsten çok siyaset tarafından öldürüldüğü anlamına gelirdi" dedi. 

ŞÜPHELİ İSİM 4 GÜN ÖNCE TABURCU EDİLDİ

Guardian tarafından haberleştirilen tıbbi kayıtlara göre hasta, İtalya'nın Milano'nun güneyindeki Codogno kasabasında yerel olarak bulaşan ilk enfeksiyonun doğrulanmasından dört gün önce, 17 Şubat'ta taburcu edildi. Codogno vakasından önce, bir hafta sonra Roma'da hastaneye kaldırılmadan önce 23 Ocak'ta Vuhan'dan Milano'ya gelen iki Çinli turist, İtalya'da teyit edilen tek Covid-19 hastasıydı.

İtalya, batı dünyasında pandemi tarafından yutulan ilk ülke oldu ve İngiltere'den sonra Avrupa'da Covid ile ilgili en yüksek ölüm oranına sahip.

100 MİLYON AVRO TAZMİNAT İSTENİYOR

Yeni kanıtlar, ailelerin İtalyan hükümetinden toplam 100 milyon avro tazminat talep ettikleri bir davada Perşembe günü Roma gerçekleştirilecek olan mahkemenin ilk duruşmada sunulacak. Locati, şimdiye kadar toplanan kanıtların “sistemik ihmalin sağlam kanıtını” temsil ettiğine ikna olduğunu söyledi.

Locati, "Ve tıbbi kayıtlar, epidemiyolojik kılavuzlara uyulmaması nedeniyle corona virüsün İtalya'da en az bir ay boyunca fark edilmeden nasıl yayıldığını gösteriyor" dedi.

İtalya'da pandeminin başlangıcında doktorlar, virüsün resmi olarak tespit edilmeden önce haftalardır ülkede dolaştığını düşündüklerini söylediler. Açık ara en kötü etkilenen bölge olan Lombardiya'daki bazı sağlık görevlileri, Aralık 2019'a kadar uzanan hastalarda "tuhaf zatürre" vakaları gördüklerini bildirdi.

 (Guardian)