Araştırmalar, mevsimin ve sıcaklığın koronavirüsün yayılması üzerinde bir etkisi olduğunu ancak bu etkinin önemli olmadığını gösteriyor.Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu'nun (Sage) bir üyesi olan Prof. John Edmunds, kanıtların daha yüksek sıcaklıkların iletimi etkilediğini gösterdiğini, ancak çoğu iletim içeride gerçekleştiğinden etkinin küçük olduğunu söyledi.

0,8’LİK FARK

Imperial College tarafından yürütülen ve ABD verileri üzerinde yürütülen yakın tarihli bir araştırma, sokağa çıkma yasağı ve maske takma gibi başka önlemler alınmadığında, daha yüksek sıcaklıkların daha düşük iletim oranlarıyla ilişkili olduğunu buldu. Bu çalışma, yaz ve kış arasındaki tipik 20 derecelik bir farkın, üreme sayısında muhtemelen 0,8'lik bir değişiklik göreceğini buldu.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr.IlariaDorigatti, “Epidemiyolojik açıdan bu değişiklik önemli olabilir ama müdahalelerin varlığında iklimsel faktörler ihmal edilebilir bir rol oynamaktadır” dedi. 

‘’AMAN GEVŞEME OLMASIN’’

Araştırmanın bir başka araştırmacısı olan Dr.WillPearse, kritik mesajın havanın Covid-19’un yayılmasında sadece küçük bir faktör olduğu olduğunu söyledi.Pearse, “İnsanları 'Tamam, dışarıda hava sıcak, bu yüzden Covid-19 hakkında endişelenmeme gerek yok' diye düşünmemeye teşvik ediyorum. Birleşik Krallık'tan daha sıcak ve Birleşik Krallık'tan daha soğuk yerlerde durumun nasıl göründüğünü gördük” dedi.

 (Guardian)