5.2 milyonu her iki dozu da almış olan 6.9 milyondan fazla aşılı yetişkinden alınan verilere dayanan çalışma, aşılamanın neredeyse tüm gruplar için hastaneye yatmaya karşı güçlü bir koruma sağladığını buldu. 

Bununla birlikte, verilere dayalı bir risk hesaplayıcısı, bazı grupların her halükarda belirli bir risk altında kaldığını ve güçlendirici aşı dozlarından ve tedavilerinden fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

‘’HASTALIĞA YAKALANMA OLASILIĞI DAHA YÜKSEK’’

Araştırma, Down sendromlu kişilerin aşıdan sonra bile genel nüfusa kıyasla Covid-19'dan ölüm riskinin kabaca 13 kat fazla olduğunu, bunama ve Parkinson hastalığı olanlarda ise iki kat fazla olduğunu buldu. 

Oxford Üniversitesi'nde kıdemli araştırmacı olan Carol Coupland, “Genel olarak riskler aşılamadan çok daha küçüktür, ancak bu gruplar arasındaki farklılıkları tamamen ortadan kaldırmadı” dedi. Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü Direktörü Aziz Sheikh, bazı gruplar için artan riskin Covid-19'a daha fazla maruz kalma nedeniyle olduğunu, ancak Down sendromluların bu hastalığa yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. 

 (Guardian)