Hollanda'daki Vrije Universiteit Amsterdam'daki bilim insanları, pilot çalışmalarında test edilen et ve süt ürünlerinin dörtte üçünde ve her kan örneğinde parçacıklar buldular. Ayrıca, test edilen her hayvan yemi örneğinde de bulundular ve bu da potansiyel olarak önemli bir kirlilik yolunu gösterdi. Gıda ürünleri, başka bir olası aktarma yolu olan plastikle paketlendi.

Araştırmacılar, Mart ayında ilk kez insan kanında mikro plastikler olduğunu bildirdiler ve aynı yöntemleri hayvansal ürünleri test etmek için kullandılar. Kandaki parçacıkların keşfi, bunların vücutta dolaşabildiğini ve organlara yerleşebileceğini gösteriyor.

ERKEN ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

İnsan veya çiftlik hayvanı sağlığı üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor, ancak mikro plastiklerin laboratuvardaki insan hücrelerine zarar vermesi ve hava kirliliği parçacıklarının vücuda girdiği ve her yıl milyonlarca erken ölüme neden olduğu biliniyor.

Bazı vahşi yaşamın mikro plastiklerden zarar gördüğü bilinmektedir. Çevreye çok miktarda plastik atık dökülüyor ve mikro plastikler Everest Dağı'nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletti. İnsanların küçük parçacıkları yiyecek ve su yoluyla bilmeden tükettiği ve onları soluduğu zaten biliniyordu.

Araştırmacı Dr. Heather Leslie, "Kan ölçerken, tüm farklı maruz kalma yollarından (hava, su, yiyecek vb.) emilen dozu buluyorsunuz. Yani çok ilginç çünkü size yaşam nehrine neyin sızdığını hemen söylüyor" dedi. Pilot çalışma, mikro plastiklerin çiftlik hayvanları, et ve süt ürünlerinde bulunup bulunmadığını değerlendirmek için yapıldı. Leslie, “Maruziyetin tüm kapsamını ve bununla ilişkili olabilecek riskleri daha fazla araştırmak için bir itici güç olarak hareket etmelidir” dedi.

‘ŞAŞIRTICI DEĞİL’

Bilim insanları, 12 inek kanı ve 12 domuz kanı örneğini test ettiler ve hepsinde polietilen ve polistiren dahil olmak üzere mikro plastik buldular. 25 süt örneğine süpermarket kartonlarından alınan sütler, çiftliklerdeki süt tankları ve elle sağım dahildir. Her türden en az biri de dahil olmak üzere numunelerin 18'i mikro plastik içeriyordu.

Araştırmayı yaptıran Plastic Soup Vakfı'ndan Maria Westerbos, “Hayvan yemlerinde bulunan mikro plastiklerle, test edilen et ve süt ürünlerinin açık bir çoğunluğunun mikro plastik içermesi şaşırtıcı değil. Hayvanların ve insanların sağlığını korumak için hayvan yemlerindeki plastikten acilen kurtulmamız gerekiyor” dedi. (Guardian)