ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA), Pfizer'in corona virüs aşısıyla ilgili belgelerin yayınlanmasını, ajansın açıklamanın onlarca yıl süreceğini iddia ettikten sonra hızlandırması emredildi.

FDA, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) talebini tamamlamanın muhtemelen 2096 yılına kadar on yıllar sürebileceğini söyledikten sonra Bölge Yargıcı Mark Pittman, FDA'nın önceki argümanlarını reddetti. Ajans, her ay yalnızca 500 sayfayı işleyip yayınlayabileceğini söylese de Pittman, hızı artırılması gerektiğini, bunun yerine aynı zaman diliminde 55 bin sayfa yayınlamasını emrettiğini söyledi.

Yargıç, “Mahkeme, bu FOIA talebinin büyük önem taşıdığı sonucuna varıyor” diye yazdı ve dosyaların kamuya açılmasının zamanında tamamlanmasının “sadece uygulanabilir değil, aynı zamanda gerekli” olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ŞEFFAFLIK İÇİN ÖNEMLİ’

FOIA davası Eylül ayında Halk Sağlığı ve Şeffaflık için Tıp Uzmanları Organizasyonu adına Avukat Aaron Siri tarafından getirildi, Kurum, aşının lisansını almak için tüm Pfizer belgelerini 108 günde şimşek hızıyla işleyebildiğinden, davacılar iddia edildiği gibi belgeleri gözden geçirmek, yeniden düzenlemek ve teslim etmek için onlarca yıl gerekmediği konusunda ısrar ettiler. Karar hakkında yorum yapan Siri, kararın aşı verileri üzerindeki ‘boğuculuğu’ kırarak ‘şeffaflık için büyük bir kazanç’ olacağını savundu.