Ülkenin kuzeyindeki Phitsanulok 1 eyaletindeki Naresuan Üniversitesi'nden akademisyenler, Mayıs ayında Bangkok'un Suvarnabhumi havaalanında lağım suyunu test etmeye başladılar ve Covid-19'un yayılmasını izlemek için de kullanılan bir teknik benimsediler.

HIZLI VE UCUZ

Atık suların izlenmesinin, maymun çiçeği yayılımını anlamanın, bireyleri test etmeye kıyasla daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir yol olduğu düşünülmektedir. Tayland medyasının aktardığına göre yetkililere göre, enfekte bir kişinin dışkısında, semptom göstermedikleri gizli evrelerde bile maymun çiçeği tespit edilebilir.

Tayland Yüksek Öğrenim, Bilim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı'ndan Dr. Thanaphon Penrat, kanalizasyon suyunun hastalığı yayma riskinin olmadığını söyledi. Tayland ulusal araştırma konseyi aracılığıyla bir bilim araştırma ve inovasyon fonu tarafından finanse edilen araştırma, Suvarnabhumi havaalanında pilot olarak uygulandığında virüse dair herhangi bir iz bulamadı. Tayland'da şimdiye kadar sadece bir maymun çiçeği vakası tespit edildi.

GÜNLER ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLİYOR

Küresel maymun çiçeği salgını, geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü tarafından uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan edildi ve 78 ülkede tespit edildi.

Daha önce, atık su izleme, araştırmacıların yaygın salgınlar meydana gelmeden önce yeni Covid-19 varyantlarının gelişini tespit etmelerine ve yerel alanların sağlık hizmetleri hazırlamasına olanak tanıyordu.

Yetkililerin ülke medyasına verdiği bilgilere göre, Delta varyantının Tayland'daki Phitsanulok ve Yala eyaletlerine gelişi bir salgın meydana gelmeden 20 gün önce fark edilirken, Omicron 10 gün önceden tespit edildi. (Guardian)