Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, ölümlerin art arda dokuz haftalık düşüşün ardından geçen hafta tırmandığını bildirdi. Bir önceki haftaya göre yüzde 3'lük bir artışla 55 binden fazla can kaybı kaydedildi.

DSÖ, vakaların geçen hafta yüzde 10 artarak yaklaşık 3 milyona ulaştığını ve en yüksek rakamların Brezilya, Hindistan, Endonezya ve İngiltere'de kaydedildiğini söyledi.

Tersine dönüş, düşük aşı oranlarına, maske kurallarının ve diğer önlemlerin gevşetilmesine ve DSÖ'nün şu anda 111 ülkede tanımlandığını ve küresel olarak baskın hale gelmesi beklenen daha bulaşıcı delta varyantının hızla yayılmasına bağlandı.

HER YERDE REKORLAR TAZELENİYOR

Johns Hopkins Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. David Dowdy, "Covid-19’un patlayıcı salgın potansiyeline sahip olduğunu kabul etmemiz önemli" diye uyardı.

Artışın ortasında, sert etkilenen Arjantin'deki ölüm sayısı 100 bine yaklaştı. Rusya'da günlük coronavirüs ölümleri bu hafta rekor seviyelere ulaştı. Belçika'da, gençler arasında delta varyantı Covid-19 enfeksiyonlarını geçen hafta neredeyse iki katına çıkardı. İngiltere, altı ay içinde ilk kez bir günde toplam 40 binden fazla yeni vaka kaydetti.

Myanmar'da krematoryumlar sabahtan akşama kadar çalışıyor. Bir ay önce günde yaklaşık 8 bin vakadan yaklaşık bin ölüm ve 54 binden fazla yeni vaka kaydeden Endonezya'da, Jakarta yakınlarındaki insanlar mezarcılara yardımcı olmak için sahaya çıkıyorlar.

Jaya Abidin, "Mezar kazıcılar çok yorgun ve kazmak için yeterli kaynağa sahip olmadığı için mahallemdeki sakinler yardım etmeye karar verdi. Çünkü bunu yapmazsak, bir cenaze töreni için uzun bir süre beklemek zorunda kalacağız" dedi. Dünyadaki en yüksek aşılama oranlarından birine sahip olan ABD'de, günde teyit edilen yeni enfeksiyonlar son iki hafta içinde iki katına çıkarak ortalama 24 bine ulaştı, ancak ölümler hala günde yaklaşık 260 ile aşağı yönlü bir seyir izliyor.

Tokyo, bu ayki Yaz Oyunları öncesinde, enfeksiyonların hızla artması ve hastane yataklarının dolmasıyla dördüncü bir olağanüstü hal altında. Uzmanlar, vaka yüklerinin Olimpiyatlar’dan önce binin üzerine çıkabileceğini ve oyunlar sırasında binlerce kişiye ulaşabileceğini söyledi.

Ani artış, 5 milyon sakinin en az Temmuz ayının sonuna kadar, planlanandan iki hafta daha uzun süre tecrit altında kalacağı Sidney, Avustralya gibi yerlerde ek kısıtlamalara yol açtı. Güney Kore, rekor vaka seviyeleri nedeniyle Seul bölgesini şimdiye kadarki en katı mesafe kurallarına tabi tuttu.

Barselona da dahil olmak üzere İspanya'nın bazı bölgeleri bir gecede sokağa çıkma yasağı uygulamak için harekete geçti. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, önümüzdeki hafta İngiltere'deki diğer kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra bile otobüs ve trenlerde maskelerin gerekli olacağını söyledi. İtalya, yurt dışına giden herkesi eve dönmeden önce karantinaya almaları gerekebileceği konusunda uyardı.

ARTIŞA KARŞI AŞILAMA BASKISI 

Rakamlar dünya çapında olduğu kadar rahatsız edici olsa da, bu yılın başlarında görülen endişe verici rakamların hala çok altında.

Johns Hopkins verilerine göre, küresel ölümler Ocak ayında günde 18 binin üzerine çıktıktan sonra günde yaklaşık 7 bin 900'e düştü. Vakalar, Nisan ayı sonundaki zirvelerinden bu yana yarı yarıya düşüşle günde yaklaşık 450 bin civarında seyrediyor.

DSÖ, birçok ülkenin kalan tüm önlemleri kaldırması için "önemli ölçüde baskı" ile karşı karşıya olduğunu kabul etti, ancak bunu doğru şekilde yapmamanın virüsün yayılması için daha fazla fırsat vereceği konusunda uyardı.Artışa karşı koymak için aşılama oranlarını artırmak için dünya çapında baskı artıyor.

(AP)