Ülke, yalnızca bir avuç Omicron vakası bildirdi ve iki yıl önce merkezi Vuhan kentinde ilk ortaya çıkmasından bu yana, sıkı temas takibi, katı hedefli kilitlenmeleri içeren sıfır tolerans politikası sayesinde Covid-19'dansıyrılmayı büyük ölçüde başardı. 

PLANIN MERKEZİ ‘KAPALI DÖNGÜ’ 

Ancak 4 Şubat'ta başlayacak olan Oyunlar için 2 binden fazla uluslararası sporcunun yanı sıra 25 bin diğer "paydaş", çok sayıda denizaşırı ülkeden Çin'e gelmeye hazırlanıyor. Organizatörler, bu insanlardan kaçının kapalı döngüde olacağını söylemedi.Organizasyon Komitesi Sözcüsü Yan Jiarong geçen Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, organizatörlerin önlemlerinin "Kış Olimpiyat Oyunlarının ve Kış Paralimpik Oyunlarının güvenli ve zamanında yapılmasını sağlayabileceğine" inandığını söyledi.

Komşu Hebei eyaletindeki Pekin ve Zhangjiakou'daki Oyun salonlarındaki kısıtlamalar, geçen yaz Tokyo Olimpiyatları sırasındaki kısıtlamalardan çok daha sıkı olacak. Planlamanın özü, Oyunlarla ilgili personeli yerel nüfustan fiziksel olarak ayıran kapalı döngüdür. Ancak önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı gibi görünen Omicron, şimdi küresel olarak Covid-19 enfeksiyonlarını rekor seviyeye çıkarıyor ve spor takvimini bozuyor.

TEST ETKİNLİKLERİ BAŞARILI GEÇTİ

Oyun organizatörleri, bu yılın başlarında yaklaşık 2 bin denizaşırı katılımcının katıldığı test etkinliklerinin Pekin'in Covid-19 önlemlerinin etkili olduğunu gösterdiğini söylüyor. Pekin, test etkinlikleri sırasında sporcular arasında yalnızca bir avuç vaka bildirdi.

Bir ABD düşünce kuruluşu olan Dış İlişkiler Konseyi'nin Kıdemli Üyesi Yanzhong Huang, "Sistem, Çin halkının virüse maruz kalma ihtimalini en aza indirecek şekilde geliştirildi. Yine de, olimpiyatlarla risk artacak" dedi. 

‘AŞI VEYA 3 HAFTA KARANTİNA’

Tokyo'da olduğu gibi, Pekin Kış Oyunları'nda hiçbir uluslararası seyirciye izin verilmeyecek ve etkinlik alanlarına yerel katılımın kısıtlanması muhtemel. Olimpiyat katılımcıları, Pekin'e özel olarak düzenlenmiş uçuşlara izin binmeden önce sürekli olarak corona virüse karşı test yaptırmalıdır. Varışta, katılımcılar aşılanmalı veya üç hafta süreyle karantinadakalmalı ve etkinlikler boyunca herkes her gün test edilecek.

Bununla birlikte, virüsün kuluçka döneminde vakaları tespit etmek için bu tür testlere güvenilemez ve organizatörler, çok sayıda uluslararası varış göz önüne alındığında "belirli sayıda" COVID-19 vakası beklediklerini kabul ettiler. (Reuters)