Avustralya, Dünya Ticaret Örgütü'nün Covid-19 aşılarına ilişkin patentlerden feragat etmesi yönündeki çağrılarına şimdiye kadar direndi, bu da gelişmekte olan ülkelerde arzı artırmak için daha fazla ilaç şirketinin bunları üretmesine izin verecek.

‘BİR SONRAKİ SALGINDA ETKİSİ HİSSEDİLİR’

Avustralya, daha fakir ülkelerin ve jenerik aşıları üretenlerin formül haklarını ödemesini gerektirecek bir uzlaşma önerdi. 

Pfizer, yasa uygulama konusundaki parlamento ortak komitesine, önerilen feragatnamenin "fikri hakların hızlı yenilik, Ar-Ge işbirliği ve Covid-19 aşılarına ve diğer ürünlere erişim için bir engel olarak yanlış bir şekilde tasvir ettiğini" sundu.

Pfizer, fikri mülkiyet korumalarının "eşi görülmemiş miktarda yeniliği" teşvik ettiğini ve bunların kaldırılmasının bir sonraki pandemi için aşı arayanlara "yanlış mesaj göndereceğini" savundu.

‘’19 ÜLKEDEN 280 FARKLI BİLEŞEN KULLANILIYOR’’

Ayrıca patentlerden feragat etmenin "aşı üretimini hızlandırmayacağını", ancak mevcut pandemide "özellikle şirketler başkaları tarafından geliştirilen teknolojiyi kullanarak bir aşı üretme umuduyla kıt girdileri satın almaya başlarlarsa" ters etki yaratacağını iddia etti.

Pfizer, "Aşımızın üretimi 280'den fazla materyalin kullanımını içeriyor. Bu malzemeler 19 farklı ülkedeki 86 tedarikçiden geliyor. Tedarikçilerin 280 farklı bileşeninden herhangi biri, ne kadar önemsiz olursa olsun, sağlanmadıysa, aşıyı üretemeyiz veya piyasaya süremeyiz.

Pazara yeni girenlerin girdileri üzerindeki artan talep baskıları, yakın vadede Covid-19 aşılarının üretilmesini kolaylaştırmayacak, zorlaştıracak" şeklinde açıklama yaptı.

Pfizer, patentlerden feragat etmenin, "aşıları güvenli bir şekilde üretme bilgisine sahip olmayan tedarikçilerden taklit ilaçları davet edebileceğini", bu durumun hastaları "güvenli olmayan ürünlere" maruz bırakabileceğini ve "halkın aşı güvenliğine olan güvenini potansiyel olarak zayıflatabileceğini" savundu.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)