Habertürk yayınında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan corona virüsle ilgili şunları söyledi;

*Maalesef çok iyi şeyler düşündürtmüyor çünkü birçok riski birlikte kucakladık. 

'ESAS TEHLİKE VARYANT DAĞILIMI*

*Bunlardan bir tanesi ve varyanlatların dağılımı.

*Türkiye'de 40 bin civarında İngiltere varyantı olduğu rapor edildi. 

*Ben hep söylüyorum. Bu vakaların en az yüzde 90'ı belirtisiz seyrediyor. Biz de belirtisiz seyreden bir tarama programımız olmadığı için biz sadece yüzde 10'unun görebiliyoruz. Yani bu 400 binden aşağı olması biraz zor. 

ISRARLARA RAĞMEN ŞEHİRLER ARASI KISITLAMA GELMEDİ

*Bu sayının ve giderek de o dönemde özellikle Karadeniz'de arttığı ısrarlara rağmen şehirler arası, bölgeler arası seyahatler kısıtlanmadı. Ve o insanlar yaymaya başladılar. 

*Uluslararası seyahatlerde hiçbir kontrol kısıtlama olmadı. Yurt dışından da geliyor bir taraftan... Dolayısıyla mutasyon bir yandan artıyor...

*Bir yandan tedbirleri büyük oranda kaldırdık. Mesela okullar açıldı. Diğer yandan da halkta da mesaj 'salgın hafifliyor' şeklinde algınlandı.

RİSK ARTARAK DEVAM EDİYOR

*Yani bakın bir yandan varyant virüs artıyor. Bir yandan günlük vaka sayımız artıyor. Ama biz ekonomik ya da farklı nedenlerle okulları açtık, dükkanları açmak zorunda kaldık. Ama risk artarak devam ediyor.

*Dolayısıyla da vaka sayıları bir artış döneminde. Yani dünyaya baktığınız zaman dünyada genelinde bir azalma trendi varken biz ve bizim gibi özellikle bu yeni virüsleri artmaya başladığı ülkelerde vaka sayıları artıyor...

ÇOCUKLARA DiKKAT!

Ceyhan yeni tip varyant virüslerin en çok 0-9 yaş arasında yayılım gösterdiğine dikkat çekerek anne babaları da uyardı.