Bilim adamları tarafından analiz edilen 29 ülkeyi kapsayan veriler, geçen yıl yaşam beklentisinde yıllardır süren ilerlemeyi silen ölçekte düşüşler kaydetti.

Yaşam beklentisindeki en büyük düşüşler, 2019 seviyelerine göre 2,2 yıl düşüşle ABD'de erkekler arasında yaşandı ve onu Litvanyalı erkekler (1,7 yıl) izledi.

‘’DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA İLK’’

Oxford'daki Leverhulme Nüfus Bilimi Merkezi'ndeki bilim adamları tarafından yürütülen araştırmaya göre, yaşam beklentisi kayıpları orta ve doğu Avrupa'da doğu bloğunun dağılması sırasında kaydedilenleri aştı.

Araştırmanın yardımcı yazarlarından Dr.José Manuel Aburto, “Diğerlerinin yanı sıra İspanya, İngiltere ve Galler, İtalya, Belçika gibi Batı Avrupa ülkeleri için, doğumda beklenen yaşam süresinde tek bir yılda gözlemlenenbu kadar büyük düşüşikinci dünya savaşı sırasındaydı’’ dedi. 

Bulgular, geçen yıl için resmi ölüm kayıtlarının yayınlandığı 29 ülkenin analizinin ardından International Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir makalede yer alıyor. Yaşam beklentisinde incelenen 27 ülke azalma yaşandı.

‘’2018-2020 ARASINDA DOĞANLAR…’’

Geçen hafta, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Birleşik Krallık'taki erkeklerin yaşam beklentisinin Covid-19'un etkisi nedeniyle 40 yıl sonra ilk kez düştüğünü buldu. ONS'ye göre, 2018-2020 yılları arasında doğan bir erkek çocuğunun, 2015-17 döneminde 79.2'den 79 yaşına kadar yaşaması bekleniyor.

Aburto, “Sekiz ülkede kadınlar ve 11 ülkede erkekler bir yıldan fazla kayıplar yaşadı. Bağlamda ele almak gerekirse, bu ülkelerin son zamanlarda yaşam beklentisinde bir yıllık artış elde etmesi ortalama 5,6 yıl sürdü: 2020 boyunca gerçekleşen ilerleme Covid-19 tarafından yok oldu” dedi. 

(Guardian)