Araştırmanın makalesi, iki hafta arayla iki doz Çin aşısı alan kişilerin yalnızca yüzde 16,9'unun ve dört hafta arayla her iki aşıyı yaptıranların yüzde 35,2'sinin altı ay sonra hala nötralize etme eşiğinin üzerinde antikorlara sahip olduğunu buldu. 

‘GÜÇLENDİRİCİ DOZ’ KORUMAYI 5 KAT ARTTIRIYOR

Makale gözden geçirilmemiş olsa da, Çin'in Jiangsu eyaletindeki hastalık kontrol otoritesindeki araştırmacılar, iki doz Sinovac aşısının kalıcı etkisini görmek için 18 ile 59 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinlerin kan örneklerini incelediler.

Bilim adamları, iki dozun etkisini keşfetmenin yanı sıra, ikinci aşıdan altı ay sonra verilirse, alıcılardaki antikor seviyesini artırmada güçlü bir olumlu etkisi olduğunu bularak üçüncü bir güçlendirici aşının faydalarını araştırdı. İnsanlara bu güçlendirici doz uygulandığında, araştırmacılar nötrleştirici antikor seviyelerinde üç ila beş kat artış gördüler ve bu da ek aşının virüse karşı korumayı sürdürmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

VARYANTLARA KARŞI ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Çalışma, Sinovac Covid-19 aşısının etkisine dair bir fikir sağlarken, bilim adamları, yüksek oranda bulaşıcı varyantların sağlanan koruma düzeyi üzerindeki etkisini incelemediklerini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çektiler.

(RT)