Yıllarca sürecek ek araştırmalar gerekiyor, ancak bildirilen çalışma, yaralanma veya hastalık nedeniyle konuşamayan insanlar için daha doğal bir iletişimi yeniden sağlamak için doğru ve önemli bir adıma işaret ediyor.

‘’HEYECAN VERİCİ’’

Çalışmayı yöneten San Francisco California Üniversitesi'nden bir beyin cerrahı olan Dr. Edward Chang, “Çoğumuz konuşma yoluyla ne kadar kolay iletişim kurduğumuzu kabul ediyoruz. Bu yeteneğini kaybetmiş hastaların yıkımını hafifletmek için yeni bir bölümün, yeni bir alanın en başında olduğumuzu düşünmek heyecan verici” dedi. 

Günümüzde felç nedeniyle konuşamayan veya yazamayan insanların iletişim kurma biçimleri çok sınırlıdır. Örneğin, deneydeki mahremiyetini koruduğu tespit edilmeyen adam, bir şapkasına bağlı bir işaretçi kullanıyor ve bu, başını ekrandaki kelimelere veya harflere dokunmak için hareket ettirmesine izin veriyor. Diğer cihazlar hastaların göz hareketlerini yakalayabilir. 

‘’KONUŞMA PROTEZİ’’

Son yıllarda, zihin kontrollü protezlerle yapılan deneyler, felçli insanların robotik bir kol kullanarak el sıkışmalarına veya bir şeyler içmelerine izin verdi. Bu yöntemle insanlar, hareket etmeyi hayal ediyorlar ve bu beyin sinyalleri bir bilgisayar aracılığıyla yapay uzuvlara iletiliyor.

Chang'ın ekibi, bu çalışmayı bir "konuşma protezi" geliştirmek için oluşturdu. Bu cihaz, normalde ses yolunu kontrol eden beyin dalgalarını, dudakların, çenenin, dilin ve gırtlağın her bir ünsüz ve sesli harfini oluşturan küçük kas hareketlerini çözümlüyor.

Cihazı test etmek için gönüllü olan adam 30'lu yaşlarının sonlarındaydı. On beş yıl önce, felce neden olan ve konuşmasını engelleyen bir beyin sapı felci geçirdi. Araştırmacılar, konuşmayı kontrol eden alanın üzerine, adamın beyninin yüzeyine elektrotlar yerleştirdi.Bir bilgisayar, "su" veya "iyi" gibi yaygın kelimeleri söylemeye çalıştığında kalıpları analiz etti ve sonunda binden fazla cümle oluşturabilecek 50 kelimeyi ayırt etmeyi öğrendi.

Chang'in laboratuvarında mühendis olan baş yazar David Moses, ‘’Adam söylemeye çalıştıktan sonra kelimenin ekranda görünmesi yaklaşık üç ila dört saniye sürüyor’’ dedi. 
(Guardian)