The Lancet'in eBioMedicine dergisinde yayınlanan bulgular, sağlıklı beslenmenin faydalarını artırmaya yardımcı olmak için ek bir yöntem olarak egzersizin şart olduğunu, diyetin tek başına kilo vermek için yeterli olduğuna dair uzun süredir devam eden bir inançla çelişiyor.

Ottawa Üniversitesi'ndeki araştırmacıların makalesinde, “Kilolu ve kilo vermeye çalışan geniş bir insan grubuna bakarsanız, egzersize pek tepki vermiyorlar ama şimdi bu diyete dirençli obezite sınıfındaki insanların ne yapması gerektiğini bulduk” şeklinde kaydedildi.

‘ÖNCELİK EGZERSİZ OLMALI’

Araştırmada yer alan Endokrinolog Dr. Robert Dent, "Bulgular bize, diyet kısıtlamasına yanıt vermeyen obeziteli bireyler gördüğümüzde, fiziksel aktiviteye yönlendirilmeleri gerektiğini söylüyor" dedi. “Diyete dirençli” obeziteye sahip olduğu düşünülen kişiler, düşük kalorili bir diyet uygularken kilo verme oranı açısından en alt yüzde 20'ye düşmektedir. Doktorlar, egzersize öncelik verilmesi gereken insanlar olduğunu savunuyorlar.

Araştırmacılara göre, iskelet kasındaki yağ metabolizması mitokondri tarafından düzenleniyor ve “diyete dirençli” obeziteye sahip olanlar, kemiklerinde “diyete duyarlı” obeziteye sahip olanlara göre daha düşük mitokondriyal aktivite gösteriyor.

Araştırmaya katılanlar, koşu bandı ve halter içeren altı hafta boyunca haftada üç kez toplam 18 egzersiz seansına tabi tutuldu. Halihazırda mitokondriyal dezavantaja sahip olan grup için, egzersizin iskelet kasındaki aktiviteyi arttırdığı gösterilirken, deneyin başlangıcında nispeten daha yüksek mitokondriyal aktiviteye sahip olanlar bu konuda ek bir fayda görmediler.

‘YENİ YAKLAŞIMLARA GEBE’

Onlarca yıldır, "diyete dirençli" hastalar, kilo vermedikleri için düşük kalorili bir yemek planına uymamakla suçlandılar. Şimdi, araştırmacılar yeni yaklaşımlarının daha özel bakıma yol açacağını umuyorlar. Araştırmada yer alan bir diğer Doktor Mary-Ellen Harper, “Heyecan verici ve önemli bir iş. Bu bulguların klinik çıkarımları var ve araştırmaları uzun yıllar sürecek moleküler mekanizmaları ortaya koyuyor” dedi. (New York Post)