Enfeksiyon sayıları AB’nin birçok yerinde düşmeye devam ediyor, ancak DSÖ Avrupa'nın kıdemli acil durum yöneticisi Katy Smallwood, Rusya gibi bazı ülkelerin en yüksek günlük ölüm oranlarını kaydettiğini söyledi.

Bölge Müdürü HansKluge, “artan seyahat, toplanma ve sosyal kısıtlamaların hafifletilmesi” ile birlikte daha bulaşıcı Delta varyantının etkisiyle, bölgedeki aşılama seviyeleri yeterince yüksek değilken enfeksiyonların arttığını söyledi.

‘’GÖZ ARDI EDİLEMEZ’’

Euro şampiyonasının “süper yayıcı” bir olay olup olmadığı sorulduğunda Kluge, “Umarım, ama bu göz ardı edilemez” dedi. Seyirciler arasında Londra'dan dönen İskoçlar, St Petersburg'dan dönen Finliler ve Kopenhag'daki Delta varyant enfeksiyonları da dahil olmak üzere yüzlerce vaka tespit edildi.

Smallwood, artan enfeksiyonlar bağlamında, özellikle büyük kitle toplantılarının “iletim açısından amplifikatör görevi görebileceğini” söyledi ve ‘’Yerel yetkililerin sürekli bir halk sağlığı risk değerlendirmesi uygulaması gerçekten önemli” diye ekledi. 

Endişelerin sadece maçlar ve stadyumlarla sınırlı olmadığını söyleyerek, etraflarında meydana gelen toplulukların daha fazla izlenmesi çağrısında bulundu: “İnsanlar oraya nasıl gidiyor? Büyük kalabalık otobüslerde mi seyahat ediyorlar? Bunu yaparken bireysel önlemler alıyorlar mı? Oyunlardan sonra neler oluyor? Kalabalık bir şekilde barlara mı gidiyorlar?”

Kluge, DSÖ'nün turnuvanın Delta varyantının yayılmasına yardımcı olma olasılığından "kesinlikle endişe duyduğunu" söyledi. Ev sahibi ülkeler ve bazı ev sahibi şehirler de dahil olmak üzere 53 ülkeden toplam 33 ülke tarafından rapor edildiğini biliyoruz” dedi.

(Guardian)