İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, geçtiğimiz günlerde evinin önünde bir grup tarafından saldırıya uğramıştı. Hastaneye kaldırılan Kılıç'ın sağlık durumu iyi durumda. Yaşadıklarını Cumhuriyet yazarı İklim Öngel'e anlatan Cemil Kılıç, son zamanlarda genç kesimin deizme yönelmesi ile alakalı "Gençlerin yöneldiği deizm Hak katında, bunların savunduğu din anlayışından daha muteberdir" dedi.

'HESABINI VERECEKSİNİZ'

Cemil Kılıç kensisine sorulan soruları şu şekilde cevapladı:

Evinize ne kadar mesafede oldu saldırı?
Yaklaşık 300 metrelik mesafeyi koşar adım geldim. Caminin önünde kadınlar vardı. Onlar bağırarak engel olmaya çalıştılar. Fiilen müdahaleyi anımsamıyorum. Olabilir de olmayabilir de. Şahıs yanıma gayet olumlu geldi. Hal hatır soracak diye düşündüm. Kendimi savunma durumuna geçmedim. Birden ‘Allah ekber’ deyip yumruk attı, yere düştüm. Ayağa kalktım ben de yumruk attım, isabet etmedi. O sırada insanlar bağırarak engellemeye çalışıyorlardı. O da slogan atmaya başladı. Uzaklaşırken aklıma geldi, ‘Geri döneyim de fotoğrafını çekeyim’ diye düşündüm. Saldırgan birilerini aradığımı sanıp ‘Kimi ararsan ara, kimseden korkumuz yok’ dedi. ‘Ben de hesabını vereceksiniz’ diye bağırdım. 

'CANAN KAFTANCIOĞLU, MUAYENE ETTİ'

Kaç kişilerdi?
Başka sokaklardan birileri çıktı. Ellerinde sopa olduğunu gördüm, onun için daha şiddetli bir saldırı olabilir diye kendimi deyim yerindeyse eve attım. İlk önce sosyal medyadan duyurma gereği duydum. Zira Emniyet’i aramaktan daha etkili olduğunu biliyorum. Çünkü Emniyet’in ne zaman geleceği belli değil ama sosyal medya toplumu direkt harekete geçiriyor. Sonra Emniyet’i haberdar ettim, geldiler. Canan Kaftancıoğlu, CHP örgütlerinden gelenler oldu. Canan hanım muayene etti. 

Sağlığınız nasıl şu an?
Ciddi bir durumum yok. Burnum kanadı, yüzümde ağrı oldu. Sopadan darbe almadım. Yetişemediler.

Sizce organize bir saldırı mıydı?
Emin değilim. Başlangıçta tek kişiydi, o bağrınca diğerleri geldi.  

'2019'DAN BERİ TEHDİT ALIYORUM'

Ne kadar zamandır tehdit alıyorsunuz?
2019’dan beri tehdit alıyorum. 2019‘da MEB beni görevden uzaklaştırmıştı. 90 gün sonra göreve iade edilmiştim. Görev yerim değiştirilerek önce Niğde’ye sonra Gebze’ye geldim. Orada 3 yıl kadar çalıştım. O sürede de tehdit ve hedef gösterme sürdü. Bu yılın başında İstanbul’a geldim. Tehdit ve hedef göstermeler daha da çoğaldı zaten 13 Aralık’ta da ihraç edildim. 

Tehditlerle ilgili savcılığa girişiminiz oldu mu?
1 yıla yakın oldu sanıyorum. Hatta ben başvurmadım. İBDA-C yayın organı beni tehdit etmişti. Ben duyurduğumda emniyetten aradılar. Geçen Ramazan’da yine önümde biri durdu. O da tehdit etti ama saldırı olmadı sadece tartıştık. Sonrasında avukat arkadaşlar suç duyurusunda bulundular. Onlar da ‘Terör örgütü diyerek iftira atıyor’ diye karşı bir müracaatta bulundular. O süreç devam ediyor.

Tehdit ve son olarak saldırının ardından size koruma verilecek mi?
Emniyetten bir şey söylemediler.

Sizin talebiniz olacak mı?
Artık olmak durumunda.

'SOMUT OLARAK CEZALANDIRILAN BİRİ YOK'

Bu tür olayları cesaretlendiren siyasetçiler mi var?
Öyle olduğu anlaşılıyor. Manzaraya bakınca öyle bir yorum çıkarıyoruz. Bu yorumumuzun yanlış olduğunu devleti yönetenlerin ispat etmesi lazım. Emniyet büyük gayret gösteriyor ama somut olarak cezalandırılan, göz altına alınan tanık olduğumuz biri yok. 

Evinizin adresini de paylaştınız?
Zaten evimin önünde saldırıya uğradım. Bilmediklerini zannetmiyorum. 

'BU OLAY TOPLUMU KORKUTMAK İÇİN YAPILDI'

Seçime kısa süre kala yapılan bu saldırıyı manidar buldunuz mu?
İnsanın aklına her şey geliyor. Bir provokasyon olabilir mi olamaz mı diye. Bunları aydınlatma görevi güvenlik güçlerinin. Biz yorumluyoruz sadece. Fakat şunu söyleyebilirim, yılların hedef göstermelerinin sonucunda böyle bir olayla karşı karşıya kaldığım aşikar. Bu hedef göstermelere, hakaretlere karşı hiçbir şey yapılmadı. Hedef gösteriliyoruz, tehdit ediliyoruz hiçbir işlem yapılmıyor. Resen harekete geçilmesi gerekmiyor mu illa şikayet etmemiz mi lazım? Çünkü kamuya açık yapılıyor bu tehdit ve hakaretler. Bu olay sadece beni değil benim üzerimden toplumu korkutmak için yapıldı. Geri durmamak, pes etmemek lazım. 

'TOPLUMUN UYANIK OLMASI GEREKİR'

Seçim yaklaşırken saldırıların artma ihtimali var mı?
Umarım artmaz. Türkiye’nin kısa sürede bu saçma süreçten çıkacağına inanıyorum. Türk milletinin sağ duyusu bu menfur hadiselere geçit vermeyecektir. Seçime giden süreçte her şeyi kullanmak isteyebilirler. Kaos çıkarmak isteyebilirler. Birilerini belki bizi kaosun nedeni haline getirmek isteyebilirler. Bu yüzden toplumun uyanık olması gerekir.

Hükümet yetkililerinden arayan oldu mu?
Kimse olmadı.

Siyaset düşünüyor musunuz?
Benim bu konudaki tavrımı yakın çevrem bilir. Benim herhangi bir talebim yok ama siyaset kurumu ‘Talebimiz var, gelip şöyle bir görevi yapmanız millete, topluma hizmet anlamı taşıyacaktır’ derse, o durumda değerlendirme yapılabilir. Ama benim talebim, arzum ve isteğim yok.