Ocak ayının başından şubatın sonuna kadar izinde olacak olan Savunma Bakanı Antti Kaikkonen'in kararı ülke hükümetinden tam destek alırken, parti lideri ve maliye bakanı olan Annika Saarikko, "Antti Kaikkonen'in kararını gururla destekliyoruz. Babalık izni alma ve buna karar verme fırsatı herkese aittir" dedi.

Finlandiyalı Bakan Kaikkonen, temmuz ayında ikinci çocuğunun doğumunu duyururken, sosyal medya hesabından, "Çocuklar sadece bir an için küçüktür ve ben bunu fotoğraflardan daha fazlasıyla hatırlamak istiyorum" diye kaydetti.

Finlandiya'da çocukları 2022’nin eylül ayından önce doğan babaların 54 günlük babalık izni hakkı vardır. Hükümet geçen yıl Finlandiya'daki babaların yaklaşık yüzde 80'inin babalık izni aldığını söyledi.

DOĞUM İZNİNE ÇIKAN İLK BAKANLARDAN

Mevcut hükümetteki görevleri sırasında çok sayıda bakan doğum izni alırken, Kaikkonen babalık iznine çıkan ilk erkek bakanlardan biri olarak tarihe geçti. 1990'ların sonunda, dönemin başbakanı olan Paavo Lipponen çığır açan bir hamleyle babalık izni almıştı. 

Öte yandan, Kaikkonen'in yokluğunda yerini Milletvekili Mikko Savola alacak.Kaikkonen, "Savola, savunma politikasında uzun ve geniş bir deneyime ve uzmanlığa sahip" dedi.

TÜRKİYE ONAYLAMADI

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra mayıs ayında on yıllardır devam eden tarafsızlığını bırakarak NATO üyesi olmak için çalışmalara başladı. Macaristan ve Türkiye dışındaki 30 NATO üyesi ülkenin tamamı, oybirliğiyle onaylanması gereken Finlandiya'nın katılımını onayladı.

Macaristan başbakanı Viktor Orban, Kasım ayında ülkenin Finlandiya ve İsveç'in gelecek yıl NATO'ya katılımını onaylayacağını söyledi. Türkiye ise iki ülkenin teröristlere karşı daha sert bir tavır almasını talep etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER