Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlar sürekli hale gelen yoğun mesai sonrası iş bırkma eylemine gidiyor.

Gazete Duvar'dan Nur Kaplan'ın haberine göre, Türkiye nüfusunun neredeyse tamamına hizmet veren SGK’de yaklaşık 33 bin kişi çalışıyor. Son günlerde yapılan düzenlemelerle birlikte milyonlarca insanın emeklilik öncesi ve sonrası işlemlerini sonuçlandıran büro emekçileri, artan mesai saatlerinden ve personel sayısının az olmasından şikâyet ediyor. 

İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Büro-İş, "SGK çalışanları hem çok yorgun, hem çok yoksun” diyerek iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. 23 Mart sabahı bilgisayarları 1 saat geç açma ile başlayan eylem takvimi, 24 Mart’ta 2 saat geç işbaşı yapma, 29 Mart’ta yarım gün iş yavaşlatma ve 31 Mart’ta tam gün iş bırakma şeklinde planlandı.

'ARKADAŞIMIZ STRESTEN KALP KRİZİ GEÇİRDİ'

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, "Devamlı değişen mevzuat altında arkadaşlarımızın işleri çok yoğun. Aylık 50 saat mesai var ancak 70 saati geçenler de oluyor. Mesai ücreti vergiyi çıkardığımızda 23 lira. Bununla bir çay ve simit bile yiyemezsin. İnsanlar yola günlük 40 lira veriyor. Personel sayısı az. Emekli olanlar var. Onların yerine kimse yok. 11 bin 500 lira maaş alıyorlar. Bu insanlar nasıl geçinsin? İş yükü altında ezilen arkadaşlarımızın psikolojisi bozuldu. Çocuklarını bırakacak yeri olmayanlar onları iş yerlerine getiriyor. Antalya’da iki arkadaşımız iş yoğunluğunu ve stresi kaldıramayarak kalp krizi geçirdi. Stent takıldı" ifadelerini kullandı.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

"İnsanlar yetkili sendikanın tepkisiz kalmasına kızıyorlar. Aylık 200 lira ödedikleri sendikalardan istifa ediyorlar. Dibe vurmuşlar, bu paraya da muhtaç hale getirildiler. Biz, SGK çalışanlarının eksik personelle yoğun iş yükü altında asgari ücret seviyesinde bir maaş ve düşük mesai ücreti ile akşam ve hafta sonu demeden çalıştırılmasını protesto ediyoruz. SGK çalışanları hem çok yorgun hem çok yoksun. Bıçak kemiğe dayandı" dedi.